Trei din patru pacienți cu Covid-19 au simptome chiar și la șase luni de la infectare


Cercetătorii spun că trei din patru pacienții internați cu noul coronavirus experimentează cel puțin un simptom la șase luni de la infectare.


Un nou studiu, care explorează impactul de termen lung al virusului, arată că simptome precum starea de oboseală sau slăbiciunea musculară pot fi prezente și la câteva luni de la infectare.

Acestea s-au înregistrat la 63% din pacienții internați în spitalele din Wuhan, China,  - locul unde a început pandemia - cercetătorii fiind în special îngrijorați de problemele la plămâni și rinichi.

De asemenea, 26% au probleme cu somnul, iar 23% se confruntă cu anxietatea și depresia. Mulți se tem să nu se reinfecteze din nou. 

Oamenii de știință au observat că pacienții care au fost grav afectați de virus prezintă, la șase luni după debutul simptomelor, anomalii la radiografie, indicând organe afectate, în special când vine vorba de plămâni. 

Studiul, publicat în The Lancet, stipulează că nivelul de anticorpi a scăzut la jumătate după șase luni la 94 dintre pacienții al căror răspuns imun a fost testat când infecția era acută. 

Profesorul Bin Cao, de la National Centre for Respiratory Medicine, China-Japan Friendship Hospital și Capital Medical University, spune: ”Pentru că este o boală atât de nouă, abia începem să înțelegem care sunt efectele pe termen lung la pacienți. Analiza noastră indică faptul că majoritatea pacienților continuă să aibă cel puțin un simptom provocat de virus după ce părăsesc spitalul, în special cei care au experimentat o infecție severă”.

La noul studiu au participat 1.733 de pacienți cu Covid-19, cu o medie de vârstă de 57, care au fost externați în perioada 7 ianuarie - 29 mai 2020.

Foto; Shutterstock

BEST OF Întrebarea mesei rotunde, cu Alex Daragiu

related posts

Modifică setările cookies