Siteul unde se poate raporta, în România, orice reacție adversă a unui vaccin


Controversa stârnită de discuția dintre Olivia Steer și medicul pediatru Mihai Craiu a adus în prim-plan subiectul posibilelor efecte adverse provocate de vaccinurile pentru copii.


Ieri, în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea” de la PRO TV, Olivia Steer și medicul pediatru Mihai Craiu au discutat despre legătura dintre vaccinuri și autismul la copii.

Citește și: Ce reacții a stârnit pe net discuția din Olivia Steer și dr. Mihai Craiu: ”Genială dezbaterea!”

Printre cele aproape un milion de reacții cu privire la acest subiect, pe paginile de Facebook, a existat și comentariul medicului Vlad Mixich, care a explicat că există posibilitatea de a raporta online foarte simplu orice reacție adversă la un vaccin și în România.

”Este unul din proiectele mele de suflet din perioada scurtă petrecută la Agenția Națională a Medicamentului, proiect de a cărui implementare m-am ocupat special. 

Din 2016, orice părinte sau pacient (sau medic) poate raporta aici https://adr.anm.ro/, printr-un sistem electronic, orice efect advers la orice medicament (inclusiv vaccinuri). E simplu, civilizat și rapid. Informația ajunge la specialiștii români (riguroși și buni, fără de care proiectul ar fi fost irealizabil) și la experții de calibru internațional de la Agenția Europeană a Medicamentului. Toți independenți de companiile producătoare.

E un sistem modern construit pe modelul celui britanic, fiind de altfel implementat cu ajutorul colegilor englezi care au ajutat enorm, și unul din lucrurile de care sunt mândru că există și în România. De ce?

Ați văzut-o vreodată pe Olivia Steer să promoveze existența acestui sistem? Nu! În același timp, Dr Mihai Craiu a făcut-o de mai multe ori. Pentru că datorită unor astfel de sisteme siguranța pacienților, a noastră și a copiilor noștri, este monitorizată și protejată. Dacă apare ceva suspect, oricât de mărunt, evenimentul este investigat riguros iar finalul poate merge până la retragerea medicamentului respectiv, atunci când e vorba de ceva serios.

Funcționează în Europa foarte bine, funcționează și în România din 2016. Un om extrem de îngrijorat de efectele adverse ale vaccinurilor, cum este Olivia Steer, ar trebui să promoveze neîncetat această platformă. De ce nu o face? Pentru că toată informația de acolo este verificată de medici și de farmaciști și de oameni de știință. Nu merge cu zvonuri, nici cu panică indusă ca pe forumuri, nici cu mituri conspiraționiste. 

E clar, e asumat, e transparent, e bazat pe știință.

Așa că e simplu: aveți îngrijorări și ceva mai mult decât vorbe de clacă sau zvonuri legate de efectele adverse ale oricărui tratament? Vă rog mult raportați-le aici https://adr.anm.ro/

E pentru siguranța noastră, a tuturor. Și spuneți și altora”.

related posts

Modifică setările cookies