Vaccinul Pfizer poate provoca cheaguri de sânge? Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu, în comparație cu AstraZeneca


Vaccinul Pfizer este unul dintre serurile anti-Covid care a fost aprobat în Uniunea Europeană, dar întrebarea este dacă acesta poate provoca cheaguri de sânge, așa cum este susceptibil AstraZeneca.


Vaccinul Oxford/AstraZeneca a fost interzis în mai multe țări din Europa, printre care Franța, Germania și Italia după ce au fost raportate 37 de cazuri în care pacienții au făcut cheaguri de sânge după ce au primit serul anti-Covid. Frața a declarat că va opri vaccinarea cu AstraZeneca până săptămâna viitoare, în timp ce Germania - pe termen nelimitat.

Informațiile de la MHRA, agenția națională a medicamentului și dispozitivelor medicale din Marea Britanie, sugerează că mai multe persoane au raportat cheaguri de sânge după Pfizer decât după AstraZeneca.

Până pe 28 februarie, au existat 38 de cazuri din 11,5 milioane de doze de vaccin Pfizer - în comparație cu 30 de cazuri, la 9,7 milioane de doze AstraZeneca.

Cu toate acestea, a fost subliniat faptul că în ambele cazuri, echivalentul unui cheag de sânge la fiecare 367.000 de vaccinuri, pare să fie mai mare decât riscul așteptat la populația generală. 

Emer Cooke, director executiv EMA, Agenția Europeană a Medicamentelor, a spus că și celelalte vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană, precum Pfizer și Moderna, par să fie relaționate cu același număr de cazuri de cheaguri de sânge ca și vaccinul suspendat.

Acesta insistă, conform Express.co.uk, că nu există niciun indiciu în acest moment conform căruia vaccinul AstraZeneca ar provoca cheaguri de sânge și crede că beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile. 

Foto: Shutterstock

Întrebarea Mesei Rotunde cu IHATEPINK: Ce propunere are pentru Alina Eremia, Mimi si Cristina Ich?

related posts

Modifică setările cookies