6 detalii de care să ții cont atunci când vrei să achiziționezi o cameră video pentru mașină


O cameră video auto se poate dovedi extrem de utilă în condusul de zi cu zi sau chiar pentru supravegherea mașinii. Te poate ajuta cu dovezi video în caz de accidente sau alte evenimente neplăcute din trafic, precum și filmări din destinațiile de vacanță în care conduci. 


După ce te-ai convins de utilitatea ei și ai deja un buget alocat, uite cele 6 detalii de care să ții cont atunci când alegi o camera de bord pentru mașina ta: 

Designul

Atunci când vine vorba de design, există 2 tipuri principale de camere: compacte și modulare. Trebuie să știi încă de la început că fiecare stil de construcție al camerei de bord vine atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. De exemplu, un design compact înseamnă că totul se află într-o singură carcasă, de la cameră, unitate de control și până la ecran. Dimensiunea ceva mai mare a acestor camere s-ar putea să-ți displacă la bordul autoturismului. Designul modular este inspirat din ultimele tendințe tehnologice, iar asta înseamnă că unitatea de control și camera sunt părți individuale care se pot separa foarte ușor atunci când ai nevoie. Dacă vrei ceva mai deosebit, cu o apariție subtilă în mașina ta, poți merge pe o cameră auto tip oglindă retrovizoare. 

Rezoluția

Este poate unul dintre cele mai importante detalii. Calitatea video este decisivă într-un incident nedorit sau, pur și simplu, pentru filmarea unor drumuri pitorești pe care le parcurgi. În acest moment, există 3 standarde principale din care să alegi:

  • Cameră cu rezoluție HD 720p - un minimum necesar care se poate dovedi suficient pentru șoferii nepretențioși. 
  • Cameră cu rezoluție Full HD 1080p - calitate video foarte bună, mai ales atunci când vrei să vizualizezi materialele și pe un ecran mai mare. 
  • Cameră cu rezoluție 4K 2160p - înregistrări video Ultra HD, fiind ideală mai degrabă celor care doresc să filmeze diverse drumuri pitorești la o calitate de înaltă definiție. 

Desigur, încă mai găsești și camere de bord cu rezoluție VGA, printre primele apărute, dar cel mai bine te ferești de ele. 

Unghiul de vizualizare

Atenție mare și la acest detaliu, deoarece este la fel de important ca rezoluția camerei. Astfel, cu cât unghiul de vizualizare este mai mare, cu atât surprinzi mai multe detalii de pe carosabil. Este recomandat să alegi o cameră de bord cu cel puțin 120 de grade pe orizontală. În prezent, există deja foarte multe camere care au un unghi larg de vizualizare, cu așa-zisa vedere panoramică, precum 170 de grade sau chiar mai mult. 

Montajul

Modul de fixare poate fi un criteriu determinant. Ai la dispoziție 2 opțiuni: suport cu ventuze sau bandă dublu adezivă. Chiar dacă ține în principal de preferințe, sunt mici detalii pe care să le iei în considerare. De exemplu, dacă alegi să montezi o cameră de bord pe suport cu ventuze, poți îndepărta sau muta mai rapid camera. Un posibil inconvenient ar putea fi aspectul general, respectiv dimensiunea camerei în câmpul tău vizual. Pe de altă parte, o cameră de bord fixată cu bandă adezivă o poți îndepărta doar dacă balamalele îți permit și rezistă în timp la astfel de acțiuni, respectiv dacă ai o cameră modulară. În principiu, ultimul sistem de montaj este preferat de tot mai mulți șoferi, deoarece este mai estetic și nu există risc de dezlipire ca în cazul ventuzelor.  

Alimentarea

Deși majoritatea camerelor video au o baterie încorporată, trebuie să știi că autonomia nu este foarte mare și, de regulă, se activează doar în cazuri de urgență. Mai precis, atunci când camera de bord nu mai primește alimentare de la priza de încărcare a mașinii sau încărcătorul USB din locul brichetei. De asemenea, există și camere care se pot conecta direct la bateria mașinii. 

Funcțiile 

Cele mai utile funcții pe care să le ai în vedere ar fi tehnologia WDR (Wide Dynamic Range), care îmbunătățește luminozitatea în diferite situații, o capacitate de stocare cât mai mare, respectiv funcția de „înregistrare în buclă”, care asigură o continuitate în filmare. Totodată, este foarte importantă capacitatea de vedere pe timp de noapte (Night Vision) sau funcția de detectare a mișcării, atunci când mașina este parcată. Nu în ultimul rând, poți alege și o cameră de bord cu GPS încorporat. 

Acum este mult mai ușor să alegi o cameră de bord pentru mașina ta. Cu siguranță, vei găsi suficiente modele care să se adapteze la bugetul și așteptările tale. 

Sursa foto: shutterstock.com

related posts

Modifică setările cookies