Ce au mâncat Iisus și apostolii la Cina cea de Taină? Meniul, dezvăluit de un arheolog


Este foarte posibil ca o mâncare de fasole, miel, măsline, verdețuri, sos de pește, pită, curmale și vin aromat  să se fi regăsit pe masa lui Iisus și a apostolilor săi, la Cina cea de Taină, conform unui studiu.


Un studiu aprofundat al bucătăriei din timpul vieții lui Iisus dezvăluie care e posibil să fi fost mâncărurile pe care acesta le-a împărțit cu apostolii săi la Cina cea de Taină.

Pe atunci, oamenii nu mâncau la masă, așa cum au indus ideea numeroase opere de artă cu motiv religios. Mai degrabă, Iisus și apostolii au împărțit bucatele stând ca romanii, pe perne puse direct pe podea. 

Studiul a doi arheologi italieni, pentru a determina obiceiurile alimentare la început de secol I s-au bazat pe versurile din Biblie, scriituri vechi și date arheologice. 

”Biblia vorbește despre ceea ce s-a întâmplat în timpul acelei cine, dar nu detaliază ce au mâncat Iisus și cei 12 companioni ai săi”, a declarat pentru Discovery News arheologul Generoso Urciuoli. 

Urciuoli, specializat în istoria începuturilor creștinității, și coautorul Marta Berogno, de asemenea arheolog, au publicat descoperirile lor în cartea  "Gerusalemme: l'Ultima Cena". 

Conform lui Urciuoli, scena imortalizată de Leonardo Da Vinci, deși este o capodoperă și una dintre cele mai faimoase picturi din lume, nu este corectă din punct de vedere istoric.

Scena descrisă în tablou este complet diferită de ceea ce s-a întâmplat în realitate. Cina, care a avut loc în camera de sus a unei case din Ierusalim, nu a avut loc la o masă dreptunghiulară. 

”La acea vreme, în Palestina, mâncarea era pusă pe mese joase, iar oaspeții stătea pe niște perne și covorașe așezate direct pe podea”. 

Farfuriile, bolurile și paharele erau făcute din piatră. 

Poziția oaspeților în jurul mesei respecta o regulă precisă - cei mai importanți erau cei așezați în dreapt și în stânga oaspetelui principal. 

”Versetele din Evanghelia după Ioan indică faptul că Iuda a stat foarte aproape de Iisus, probabil în stânga sa. Ni se spune că Iuda și-a înmuiat pâinea în farfuria lui Iisus, respectând tradiția de a mânca dintr-un bol comun”.

Pe lângă miel, pâine și vin, la Cina cea de Taină ar mai fi trebuit să fie pe masă ciolent, o mâncare de fasole gătită la foc mic, măsline cu isop, o plantă aromatică asemănătoare mentei, sau haroset, o pastă făcută din curmale și fistic.

Foto: Getty 

related posts

Modifică setările cookies