Ce trebuie să știm despre Libra, „jucăria” financiară lansată de Facebook


Utilizatorii Facebook vor avea la dispoziție începând de anul viitor o nouă aplicație, bazată pe criptomonede Libra, care promite să schimbe din temelii sistemul financiar cu care suntem obișnuiți.


În prezent, diversele monede naționale și intermedierea practicată de bănci îngreunează circuitul banilor, iar Facebook își propune să le dea o mână de ajutor celor care folosesc mijloace de socializare precum Messenger, WhatsApp sau Instagram.

Pe scurt, din 2020 vom putea descărca pe smartphone-uri aplicația Calibra, prin intermediul căreia ne putem face un portofel virtual cu monede Libra. Nu e o simplă „jucărie”, aceasta fiind o variantă alternativă de a face cumpărături online, de a plăti facturi sau de a transfera bani dintr-o parte în alta a lumii fără comisioane.

E un proiect ambițios al celor de la Facebook, la care lucrează intens în ultima perioadă specialiștii în IT ai companiei americane. Evident, de vreme ce ideea va atrage sume de bani din buzunarul utilizatorilor, se pune un accent deosebit pe partea de securitate, fiind pregătite deja sisteme performante anti-fraudă. Dacă totuși vor exista scăpări, Facebook le-a promis proprietarilor de monede Libra că vor fi despăgubiți dintr-un fond de rezervă.

De asemenea, aplicația Calibra va funcționa de sine stătător și nu va fi amestecată cu datele utilizatorilor de pe Facebook sau Instagram decât cu acordul persoanei în cauză.

Foarte important, valoarea financiară a unei monede Libra va fi stabilită zilnic în funcție de un algoritm care va analiza un „coș” al celor mai importante monede de pe plan mondial (euro, dolarul american, lira sterlină și francul elvețian). În plus, valoarea portofelului va fi echivalată și în moneda națională a fiecărui „user” în parte.

related posts