Cum să păstrezi echilibrul familiei, în vremuri tulburi


Sunt vremuri dificile pentru cei mai mulți dintre noi. Lucrăm de acasă, învățăm online, spațiul personal este mult redus. De multe ori, ne simțim sufocați.

Tag-uri:

Ar fi nerealist să ai pretenția ca lucrurile să funcționeze perfect, însă poți face mici ajustări pentru a-ți ușura viața, atât ție, cât și celor apropiați. Desigur, nu poți schimba situația generală, nu poți opri un virus și nu poți modifica atitudinea tuturor pentru a accelera revenirea la normal. Ce poți face, este să te protejezi pe tine, atât fizic, cât și psihic, pentru a trece mai ușor prin aceste zile.

Aprovizionează casa din timp

Una dintre marile probleme cu care te confrunți acum este teama. Nu există certitudini, predicții exacte și nici protecție infailibilă, iar toate acestea cresc anxietatea, care nu e deloc plăcută. Ea poate genera o stare generală proastă, palpitații, respirație scurtă, insomnii. Există modalități de a o reduce simțitor. Una este aprovizionarea constantă cu toate echipamentele de protecție necesare: maști, dezinfectanți, săpun, detergenți etc. Având de toate, te vei simți mai pregătită să faci față situației curente. Ai grijă și la calitatea acestor materiale. Nu toți dezinfectanții sunt și virucizi și nu toate măștile au aceeași capacitate de filtrare. O masca medicala chirurgicala tip IIR te va proteja mult mai eficient decât o mască facială simplă. Documentează-te și alege înțelept.

Îți poți încuraja copiii să poarte mască alegând modele dedicate lor, cu desene amuzante, colorate. Astfel, poți fi sigură că nu vor face schimb de măști cu alții copii când nu ești cu ochii pe ei.

Creează câte un spațiu de lucru pentru fiecare

Una dintre principalele neplăceri legate de mutarea aproape a tuturor activităților acasă este legată de faptul că acestea interferează. Copiii școlari discută cu voce tare în timpul orelor online, iar tu și partenerul faceți același lucru în timpul ședințelor. Dacă există și un copil mai mic, care se plictisește și intră în ecranele tuturor, haosul este garantat.

Începe să fie clar pentru toți că această situație se va prelungi, așa că merită să investești în ușurarea, pe cât posibil, a situației. Sigur, dacă locuiți într-o casă suficient de mare, e ideal ca fiecare să stea în câte o cameră pentru a nu-i deranja pe ceilalți și pentru a nu fi deranjat de activitatea lor. Dacă te afli în această situație fericită, e suficient să creezi câte un colț de lucru în fiecare cameră, cu birou cu computer și toate materialele necesare. Acest lucru e necesar pentru că statul cu laptopul în pat, spre exemplu, nu îmbie nici la învățat, nici la muncă.

Dacă sunteți mai mulți decat camerele disponibile și aveți toți activitate online în aceleași intervale, va trebui să împărțiți spațiul de lucru. Oricât de mic ar fi acesta, e important ca fiecare să aibă propriul birou, ca să se simtă confortabil, nestânjenit, deci productiv. Poți apela și la birouri pliabile, dacă ai nevoie să eliberezi spațiul în timpul liber. O altă problemă care apare în situația aceasta, este faptul că fiecare aude și alte conversații. Pentru a diminua acest disconfort, investește în caști care izolează bine fonic, astfel încât fiecare să își audă numai colegii lui. Opțional, poți adăuga panouri care să separe vizual birourile, astfel încât nimănui să nu îi fie distrasă atenția de către gesturile celuilalt.

Dacă aveți și copii preșcolari, ar fi bine să cereți ajutor: o bunică sau o bonă sunt aur în această perioadă.

Pune limite și acordă timp pentru fiecare activitate

Un alt mare inconvenient este faptul că nu mai există limite clare între muncă și relaxare. Din acest motiv, va trebui să îți construiești un program clar, de la care să nu te abați decât în situații excepționale. Dacă cei cu care lucrezi te caută și în afara orelor de lucru, stabilește limite și  comunică-le clar. Dacă, dimpotrivă, tu ești cea care nu se desprinde de serviciu, închide calculatorul la ora stabilită prin contract și dezinstalează emailul de pe telefon pentru a elimina tentația de a-l verifica.

Un alt aspect important este faptul că ceilalți se pot simți neglijați și respinși dacă nu le dai suficientă atenție. Chiar dacă este mai greu acum, împarte puținul timp tuturor activităților: ieșiri în aer liber, joacă împreună cu cei mici, timp pentru cuplu. 

Ia-ți timp pentru tine însăți

Suntem obișnuite, ca femei, să avem grijă de ceilalți, însă e vital să avem grijă și de noi. E ca în avion: pune mai întâi masca ta, iar apoi îi poți ajuta și pe alții. Fii atentă la nevoile tale, atât la nivel fizic, cât și moral, pentru a avea resursele necesare să îi ajuți și pe cei apropiați.

Ia-ți un mic interval de timp cu tine însăți zilnic. Poate fi cafeaua de dimineață, citirea unui articol, o baie cu spumă sau orice altceva te remontează. Anuntă-i pe toți că nu vrei să fii deranjată în acel timp, dar că vei fi disponibilă imediat după. Deși nu pare mare lucru, e singurul mod în care poți rămâne pe linia de plutire până revenim la normal.

Toți ne dorim să fie numai un vis urât, însă asta nu o face realitate și e necesar să ne adaptăm. Folosește ideile de mai sus pentru a trece cu bine împreună cu familia aceste zile complicate.

Surse foto: Mikey Harris, Aron Visuals

  • Cum să păstrezi echilibrul familiei, în vremuri tulburi

related posts

Modifică setările cookies