Cum să te vindeci de „statul pe telefon”


„Nu mă pot dezlipi de telefon. Sunt dependentă?” - dacă ai ajuns să ai asemenea dileme, atunci aproape că nu mai ai nevoie de aplicații online pentru a-ți da singură răspunsul. 


Dacă ești tipicară, iar adevărul verde în față crezi că te-ar putea ajuta, atunci poți încerca să-ți instalezi pe telefon Digital Wellbeing, Moment sau Quality Time, aplicații care monitorizează activitatea smartphone-ului și îți zic de câte ori te-ai uitat pe dispozitivul mobil, cât timp l-ai folosit și ce aplicații ai deschis. 

Dacă rezultatul te va îngrijora, poate că te ajută să știi că nu ești singura „pământeană” de 20, 30 sau 50 de ani care are această dependență. Potrivit RescueTime, o aplicație iOS și Android creată pentru a monitoriza modul în care sunt folosite smartphone-urile, oamenii petrec, în medie, trei ore și 15 minute pe telefon zilnic. Pentru a-ți da seama de impactul asupra calității vieții tale, gândește matematic. Dacă în cazul tău, adicția nu e la intensitate maximă și stai circa două ore și 20 de minute zilnic pe Instagram, Facebook și siteuri de modă, află că, adunate, acestea ajung să reprezinte 35 de zile într-un an. Dacă vrei să scapi de acest obicei nociv, iată câteva dintre alternativele care ar putea să te trateze de statul pe telefon.

Mișcarea

Fie că vei merge la bazinul de înot, în sala de sport sau în parc, mișcarea te va ajuta în mod real. Încă de la primele antrenamente, chiar dacă sunt lejere, vei observa că ai o stare psihică mult mai bună, că nu mai resimți atât de acut oboseala după o zi de muncă și că ai energie. Pentru a te împrieteni și mai tare cu sportul, poți să încerci să îl practici în grup, alături de alte prietene, eventual sub ghidarea unui antrenor. 

Încă de la început, ai putea să îți cumperi echipamente fitness de calitate pentru a-ți proteja articulațiile și a te simți bine în ținută lejeră. Pentru rezutate optime, mai ales dacă ai de gând să și slăbești, e necesar să faci câteva schimbări și în dietă. Cumulat, vei avea rezultatele dorite și, în plus, vei uita de rețelele de socializare pentru o vreme. Dacă ai nevoie de validare, după câteva luni de efort, poți posta o fotografie cu rezultatele obținute, cu amendamentul de a te abține măcar zece ore pentru a contoriza reacțiile cunoscuților.

Un curs de perfecționare

Poți alege să petreci cel puțin trei ședințe pe săptămână, timp de cel puțin două ore, alături de oameni care au o pasiune comună cu tine. Fie că e vorba de teatru, machiaj, marketing sau scriere creativă, un curs te va face să uiți, măcar pentru un interval de timp, de telefon și de viața perfectă a altora. 

În plus, te va responsabiliza foarte mult, având în vedere că vei plăti o taxă pentru a avea acces la traininguri. După absolvire, s-ar putea ca apetitul tău pentru un domeniu anume să prindă contur și să încerci să câștigi bani în plus prin munca ta. În condițiile date, vei învăța să fii pragmatică și vei vrea să îți valorifici permanent timpul. Astfel, vei conștientiza că statul pe telefon nu îți  aduce niciun ban sau alt beneficiu.

Lectura

Dacă lectura nu a fost niciodată punctul tău forte sau una dintre preocupările constante, ai putea să începi să privești totul dintr-o altă perspectivă, ca pe o investiție în propria persoană. Nu e neapărat nevoie să începi cu un  roman complex sau cu opere filosofice greu de urmărit. Decât să riști să abandonezi după zece pagini cartea și, odată cu ea, cititul, mai bine începe cu o lectură lejeră, un bestseller comercial sau o carte motivațională. Treptat, vei simți nevoia să citești zilnic și vei căuta referințe de cărți pe grupuri specializate și în librării. 

Lista e una sumară, iar opțiunile tale de a înlocui și a trata o adicție sunt nelimitate. Încearcă să fii conectată cât mai mult timp la lumea reală, să uiți de influenceri și avataruri perfecte și să nu te compari cu cei din jur.  E un început bun pentru a face schimbări și a investi în tine.

Sursă foto: unsplash.com

  • Cum să te vindeci de „statul pe telefon”

related posts

Modifică setările cookies