Educație cu joacă în vacanță! Jocuri și idei utile pentru vară


 
Vara înseamnă în primul rând vacanță, dar nu neapărat o pauză din învățare. Poate fi învățare… altfel!  Curajul, empatia, siguranța de sine nu se învață din cărți, așa că profită de lunile de vacanta și lasă-l să se joace liber.


Un copil cu o pasiune pentru mișcare, fie sport, dans sau altă activitate fizică, va fi plin de energie, iar asta se va răsfrânge asupra tuturor lucrurilor pe care le va face. Chiar și asupra psihicului lui și a felului lui de a fi.

Va deveni un adult hotărât, căruia nu îi va fi niciodată frică să se implice și să acționeze. În plus, îl va ajuta să se simtă bine în pielea lui și să aibă o relație mult mai sănătoasă cu propriul corp. Asta e puterea jocului: pe de o parte îi dă curaj și independență, iar pe de alta, dacă te joci tu cu el, creezi o conexiune între voi doi, dezvoltați o o relație bazată de încredere.  

Claudia Chiru este învățătoare la ciclul primar la o școală din București. A studiat la Oxford și s-a întors cu o nouă viziune despre predare; pune accentul pe învăţarea experiențială şi mai puţin pe note, reuşind să aibă rezultate extraordinare. Claudia s-a alăturat campaniei Puterea Jocului, o campanie pro educație experiențială, bazată pe dezvoltare personală prin joc, care pune la dispoziție o platformă cu numeroase rețete de folosire a jocului acasă, afară sau la școală. Claudia Chiru, ca și alți ambasadori ai campaniei, crede cu tărie că jocul este școala la care materiile nu se învață pe de rost, ci se trăiesc. 

Micul grădinar

“Chiar dacă nu aveți în fața casei un teren imens unde copilul tău să-și facă de cap, poate să înceapă să-și dezvolte pofta de stat și lucrat în aer liber în grădina din fața blocului. Înarmați-vă cu răsaduri, flori și decorațiuni de grădină și întrebați administratorul blocului dacă copilul tău poate deveni peisagistul oficial al blocului. Dacă aveți undă verde, dați-i bătaie și transformați grădina într-un loc idilic.

Luați un colțișor din grădină și începeți proiectul de peisagistică. Lasă-ți copilul să sape, să planteze răsadurile, să le acopere și să le ude. La final vine distracția și mai mare: poate să delimiteze zona în care a plantat și să o decoreze cu pietricele albe. Urmăriți împreună oricând mai treceți pe lângă grădină cum evoluează micul lui proiect și încurajează-l să se extindă când vedeți că totul merge bine”, ne sfătuiește Claudia. 

Prima vacanță cu cortul

“Prima expediție cu cortul la munte în care va dormi cu prietenii nu se uită niciodată. Aventura capătă proporțiile unui film nemaipomenit, iar munții și pădurile ascund secrete vechi de când lumea și ființe magice invizibile ochilor neinițiați. Pe lângă faptul că e sănătos să ieși cât mai des în natură, muntele e un loc ideal în care copilul tău să învețe să fie curajos, să exploreze fără teamă împrejurimile, să uite de teama de întuneric și de monștri. “, este o altă sugestie de la Claudia Chiru. 

Crește un copil curajos și demontează-i fricile într-un mod natural. Prin explorare și ieșiri în natură.

Designer de tricouri

De la o vârstă, copiii devin mai îndrăzneți și, când vine vorba de îmbrăcat, vor să-și aleagă singuri ținuta. E bine să-l lași de mic pe copilul tău să se îmbrace după bunul gust, dar ce-ar fi să-l încurajezi să-și facă singur designul de tricou? Poți descoperi că are un simț artistic deosebit și îl poți ajuta să și-l dezvolte. Ai nevoie doar de un tricou alb, o coală groasă de hârtie (sau carton) pe care o poți decupa pentru a servi ca șablon și creioane cerate în culorile preferate. Creioanele se răzuiesc și cu firicelele obținute se așează pe forma dorită. Aici intervii și tu, trebuie să treci un fier de călcat peste hârtie cerată deasupra culorilor răzuite. Veți obține un tricou original cu care micuțul tău se va lăuda la toată lumea.

Să aveți o vară plină de experiențe de neuitat! 

  • Educație cu joacă în vacanță! Jocuri și idei utile pentru vară

related posts

Modifică setările cookies