Eyedrops, prima trupa din Romania cu album nesfarsit


Sunt romani, dar, vorba unei reclame, sunt prea buni, prea ca afara. Despre una dintre cele mai promitatoare trupe indie romanesti si conceptul audio inovator "neverending album", am stat de vorba cu solistul ei, Paul Manolescu.


Ai terminat UNATC-ul, dar ai dat regia de film pe muzica. Ce te-a facut sa-ti schimbi diectia?

Imediat dupa facultate am intrat intr-un soi de blocaj... Cinematografia romaneasca este departe de a fi spatiul acela boem, liber, stimulant, pe care mi-l imaginam. De la scenariu la premiera, un regizor trebuie sa faca multa politica, sa stranga multe maini, sa semneze multe acte si sa lase loc de compromisuri. Dureaza prea mult, iar pretul e mare. Nu in ultimul rand, arta filmului cere perseverenta, rabdare, si consecventa in preocupari (judecand ca de la scenariu la produsul finit trec vreo doi ani), ori astea sunt calitati cu care eu nu ma pot lauda. M-a oprit cand mi-am dat seama ca nu exista compatibilitate. Pentru moment, cel putin. Si apoi am asteptat sa-mi pice fisa… cam patru ani.  

Cum a aparut Eyedrops?

Eyedrops a venit ca o solutie la problema mai sus enuntata. Mai cantasem cu zece ani in urma, alaturi de aceiasi oameni cu care cant si astazi: Miche Marcu si Bogdan Diaconeasa. Ne numeam Du-teVino, iar relatia mea cu muzica s-a terminat abrupt, la finalul primului an de facultate. Cand, din motive pe care inca incerc sa le inteleg, am considerat ca trebuie sa fac o alegere. La momentul respectiv, a castigat filmul. Acum, cred ca cercul asta s-a inchis. M-am intors acasa, cu ai mei, si pot sa-mi fac treaba linistit. 

De undele numele trupei? N-ar trebui sa fie Eardrops?

Sau Earplugs...  Eyedrops, fiindca ne dorim sa vedem totul un pic mai clar, si daca se poate, sa-i ajutam si pe altii s-o faca. Si pentru ca suna bine. 

Eyedrops nu are album si, din cate am inteles, nu va avea niciodata. Are, in schimb, un site, www.neverendingalbum.com, unde postati piesele. poveste-mi putin despre conceptul vostru audio, Neverending Album.

Intr-o oarecare masura, albumul exista deja, inca de la Love Download, prima piesa lansata. Asta e forma lui: o succesiune de piese, o poveste care se va intinde pana la finalul Eyedrops. Cred ca a venit din dorinta de a elimina sincopele dintre albume, pentru a ne pastra in momentul prezent. Este felul nostru de a spune, printre altele, ca fiecare piesa este la fel de importanta ca urmatoarea, si ca viata se traieste in fiecare zi, nu odata la doi ani. Acest concept ne da libertate totala de miscare, iar piesele noastre scapa de mucegaiul din sertarul in care ar trebui, in mod normal, sa astepte nasterea celorlalte. Nu in ultimul rand, mi-am dorit dintotdeauna ca trupele care imi plac sa isi scoata piesele mai repede.

Cum v-a venit ideea lui Neverending Album?

Ca si numele trupei, ideea asta a “picat” pur si simplu. Nu-mi aduc aminte de vreun rationament complex care sa fi condus in directia asta. Dar cand s-a intamplat, a adus dupa sine un concept, si a fost clar ca e ce trebuie.

In general, trupele lucreaza la albume ani intregi. Voi lansati piesele imediat dupa ce le scoateti. De ce ati ales aceasta abordare?

Pai, dat fiind ca au trecut aproape doi ani de la infiintarea trupei, si ca ne apropiem rapid de piesa cu numarul 10, se pare ca ritmul nostru nu e cu mult diferit de al celorlalti. Ratam, desigur corectia generala, de la final. “Albumul” nostru nu va fi poate cel mai unitar, insa va fi cu siguranta o reflexie fidela a procesului nostru de crestere, de devenire.

Majoritatea pieselor voastre sunt in engleza, dar exista si doua exceptii in romana: “La mal de apa” si “La Fund de Butoi”. Vor ramane exceptii sau va propuneti sa compuneti si in romana?

Ca sa fiu cat se poate de sincer... nu ne-am propus nimic in sensul asta. (rade) Sunt insa foarte atent sa nu intervin in procesul de compozitie cu asteptarile mele. Fiecare piesa are un gust al ei, pe care il simti daca esti atent. Exista intotdeauna acea prima fractiune de secunda, dinaintea gandului, cand stii exact ce trebuie sa faci. Incerc, de fiecare data, sa fiu atent la ce mi se “spune”. Abia apoi imi pot permite sa-l scot la lumina pe “criticul literar” cu care definitivez textul. Momentan lucram la o piesa cu doua variante: una in limba romana, una in engleza...

Din cate stiu, trei dintre videoclipurile pieselor voastre  au fost regizate de Ion Puican. Exista vreunul care sa poarte si semnatura ta, ca tot esti din domeniu? Daca nu, de ce?

M-am ocupat de clipul pentru "La fund de butoi", insa nu il consider a fi o "regie", ci mai degraba o intamplare. In trupa asta, principali responsabili de partea video sunt, intr-adevar, Ion Puican si echipa lui (Doina Zavadschi, Iulian Danciu, Vlad Bender si Andrei Ghenoside). Asta fiindca Ion este inainte de toate, mult mai regizor decat mine - mi-a fost chiar profesor la facultate, asa ne-am si cunoscut - si pentru ca a fost aici de la inceput. Fara el, Love Download, prima noastra piesa, ar fi zacut poate si azi intr-un calculator. El a fost cel care a zis :"Hai sa facem un clip pentru Love Download", si tot el ne-a dus la Festivalul de Film de la Namur cu clipul pentru Dance Your Way Out.   

Un tip care are o formatie in provincie scria intr-un comentariu pe YouTube ca ascultandu-va si vazand cum se dezvolta scena alternativa din Bucuresti, se gandeste sa se mute aici. Care e cea mai simpatica reactie la muzica voastra pe care ai auzit-o?

Mi s-a spus la un moment dat ca era nevoie de noi. Nu stiu inca exact la ce s-a referit respectiva, insa mi-a gadilat orgoliul. E bine sa mai auzi si de-astea, atata timp cat nu te iei in serios.

Spuneai la un moment dat ca iti doresti sa nu te mai ocupi de nimic altceva in afara de trupa. Cat de aproape esti de acel moment? Se poate trai din muzica alternativa in Romania?

Da, cu siguranta se poate. N-am ajuns inca acolo, insa ne putem lauda, toti trei, cu job-uri care ne fac placere si pe care nu le simtim ca pe o corvoada. Ma astept la o "tranzitie pasnica". 

Ce piesa i-ai da sa asculte cuiva care n-a auzit pana acum de Eyedrops?

Cred ca “La fund de butoi”, cu toate ca este cea mai atipica piesa Eyedrops, insa cea mai personala in ceea ce ma priveste. Sau “Follow me”, fiindca e cea mai cuprinzatoare, si prima compusa alaturi de Miche si Bogdan, in "formula reunificata".

Ce sperante/asteptari ai pentru/de la Eyedrops?

Concert pe Wembley... si tot ce sta intre aici si acolo.

***********************

Mai jos poti asculta cea mai noua piesa a trupei, "La mal de apa", al carei videoclip s-a lansat ieri. "La mal de apa" este cel de-al treilea clip al trupei regizat de Ion Puican si ii are ca "personaje" principale pe Paul Manolescu, solistul trupei si pe iubita lui, Maria Magdalena Coprean.

Descopera mai multe despre Eyedrops pe pagina lor de Facebook sau pe site-ul/albumul lor.

FULLSCREEN
Eyedrops, trupa cu album nesfarsit
  • /


related posts