Londra: atitudine, istorie si continuitate. Orasul in care orice femeie viseaza sa devina printesa


Londonezii vorbesc tot timpul despre vreme, iar turistii vorbesc probabil tot timpul despre cat de scump e orasul. Regent Street, magazinul Harrod’s sau chiar si o masa in centru sau un bilet de intrare la muzeu iti golesc buzunarele instantaneu, dar farmecul unic al Londrei si sentimentul continuu ca te afli in Capitala unui imperiu te fac sa nu regreti nici un pence. 


Milenii de istorie, milioane de turisti, mii de lucruri de vazut

Londra este cel mai vizitat oras din lume, iar asta e evident cand te ajungi la Piccadilly Circus si te pierzi printre miile de turisti sau cand vezi cozile kilometrice de la Eye of London sau Buckingham Palace. Aglomeratia asta si traficul zgomotos iti pot strica prima impresie a orasului, mai ales daca il compari cu Amsterdam, cu zonele lui pietonale intinse si canalele linistite. Dar nu te pripi: spre deosebire de orice alt oras, Londra are o atitudine si o eleganta proprii pe care incet, incet le vei observa. 

Primul meu contact cu orasul a fost un soc... meteorologic. Am ajuns intr-o dupa-amiaza noroasa (cum altfel?), dar de la aeroport pana la hotel, vremea s-a schimbat de o mie de ori: a plouat, s-a inseninat, iar s-a innorat. Am plecat in tricou la prima mea plimbare ca sa ma bucur de perioadele de soare si sa simt, daca e cazul, ploaia londoneza pe pielea mea. Am riscat cam mult: dupa o ora, ploaia parea sa nu se mai opreasca si, in lipsa unei umbrele, m-am adapostit intr-un diner din Trafalgar Square, un Garfunkle’s unde preturile erau cam mari si mancarea proasta. Pe un amarat de fish&chips sau un hamburger dai 10 lire, iar pe o bere vreo 4 lire. De altfel, cu greu gasesti in Londra un loc despre care sa nu spui aceleasi lucruri: pe traseul meu de turist obisnuit am gasit cu zecile cafenele sau “sandvich-erii” gen Starkbucks, Caffe Nero, Pret-a-Manger sau Eat. Locuri unde nu risti, cafeaua e mereu la fel, dar care nu-ti ofera niciun pic de farmec local. 

Deviind de la celebrele Regent si Oxford Street, unde am gasit un magazin Anthropologie (brand care nu se gaseste in Romania, dar permite comandarea online din tara noastra), am ajuns in Soho, un cartier recunoscut ca un fel de “Red District” in varianta londoneza, un taram al sex-shopurilor si al cluburilor de gay. Ce am vazut cu ochii mei nu a fost deloc “Red”: cu exceptia catorva sex-shopuri  ratacite, locul e chiar mai decent decat altele la un capitol: preturi la mancare. Acolo gasesti de la restaurante vegetariene cu autoservire pana la restaurante italienesti sau magazine numai cu briose proaspete. Un restaurant care merita incercat pentru mancarea proaspata si foarte buna este Princi, pe Wardour Street, unde au pe meniu muschi de vita cu sos de ciuperci cu 10 lire sau o felie de pizza cu 4 lire. O alta varianta este Covent Garden, o fosta piata care a devenit atractie turistica datorita teatrului de strada si a obiectelor de artizanat vandute. Acolo poti sa bei o bere si sa mananci o clatita cu orice sau o portie din uriasa paella preparata sub ochii trecatorilor.


Ia paella, neamule! Portia mica este 4 lire, cea medie 6, iar cea mare 7.

Viata londonezilor

Daca nu ploua, in Soho, dar si prin alte cartiere ferite de traseul turistic principal, sunt mici parcuri pe care englezii le invadeaza la ora pranzului pentru a-si manca pachetelul adus de acasa. Bancile pe care bate soarele sunt primele ce primesc musafiri care mananca sandivsuri si stau cu ochii inchisi in lumina. Pe fetele lor se vede ca apreciaza fiecare zi senina si calduroasa de 10 ori mai mult decat noi. De altfel, in fiecare dupa-amiaza, dupa ora 5, englezii vin direct de la serviciu la pubul lor preferat unde beau bere si vorbesc tare, cu un entuziasm de-ai crede ca sarbatoresc ceva. In zielele insorite, ei stau in picioare, cu halba in mana, pe strada, uneori blocand o banda de circulatie. Obiceiul a pornit de la faptul ca fumatorii erau nevoiti sa iasa in strada, iar prietenii ii urmau pentru a continua discutia, dar este clar dupa numarul mic de tigari pe care il zaresti cand treci printre ei ca acum stau afara doar de dragul vremii. 


Ora 18:00, un in fata unul pub din centrul Londrei, englezii se adunasera deja la obisnuita bere de dupa serviciu.

Genul asta de lucruri le vei vedea inevitabil pentru ca distantele intre obiectivele turistice sunt mari si probabil ca te vei satura sa vezi doar statii de metrou. Apropo de obiectivele turistice, Londra si-a pus in valoare istoria mai bine decat orice alt oras pe care l-am mai vizitat. N-am crezut ca imi voi trada  vreodata prima dragoste, Louvre, dar National Gallery si British Museum sunt formidabile si… au intrarea gratuita! Despre ele ar fi multe de spus, dar eu m-as rezuma doar la a va sfatui sa va rezervati cate o jumatate de zi pentru fiecare. Timpul va trece repede. 

Preferatele turistilor

Turistii fac insa cele mai mari cozi la Madame Tussaud, unde eu, recunosc, n-am avut curiozitatea sa intru, pe motiv ca daca as face o poza cu Brad Pitt, as prefera sa fie in carne si oase, nu in ceara si vopsea, dar si la  Buckingham Palace, unde este expusa rochia de mireasa a lui Kate Middleton. Pentru Buckingham Palace pregatiti-va cu multa rabdare: coada la bilete e mare, coada la intrare e si mai mare, iar asteptarea pentru a fi verificat de securitate e fara sfarsit. Un numar limitat de persoane pot vizita palatul intr-o zi, asa ca nu lasati vizita pe ultima zi (ca mine) pentru ca s-ar putea sa nu mai puteti intra (asta e, data viitoare!). Schimbarea garzilor ramane un spectacol pentru orice trecator insa, ca sa nu zic ostatic pentru ca odata prins in multimea inarmata cu aparate de fotografiat, nu mai poti pleca decat atunci cand lumea se imprastie, adica dupa vreo ora. 


Coada la Westminster Abbey la ora deschiderii. Coada pentru cumpararea biletelor folosind cardul. Pentru cash, coada era si mai lunga, in partea diametral opusa. 

Orice profan viziteaza acum si Westminster Abbey, pentru ca acolo a avut loc nunta lui William si Kate Middleton. Vizita merita insa toti banii, are atata istorie pe metru patrat (de cate ori in viata te vei mai afla in aceeasi cladire cu atatia regi, regine, poeti si eroi?) si capele atat de impresionante incat, in comparatie, Notre Dame pare o bisericuta. 


Panorama din varful Catedralei St. Paul

Si Catedrala St. Paul este un reper: atrage multi vizitatori si pentru ca este locul unde s-a casatorit Printul Charles cu Diana, dar si pentru ca se poate urca pana in varful cladirii pentru a admira panorama. De fapt, sunt multe alte motive pentru care merita sa vizitezi catedrala (cum ar fi sa vezi mormintele Ducelui de Wellington, al Amiralului Nelson sau al lui Sir Christopher Wren, arhitectul care a proiectat catedrala) sau multe alte muzee din oras, dar lista ar fi interminabila si ti-ar trebui cateva saptamani ca sa le vezi pe toate. Asa ca recomandat ar fi sa te informezi bine inainte sa ajungi la Londra si sa iti faci o lista de prioritati in functie de ce te intereseaza si te pasioneaza. 


Fotografii de la etajul cu jucarii de plus din Hamleys

Categoria “Diverse” 

In ciuda preturilor astronomice, merita sa faci o plimbare prin celebrul magazin de lux Harrod’s care pana anul trecut i-a apartinut lui Mohamed Al-Fayed (tatal lui Dodi Al-Fayed) sau pe Regent si Oxford Street. Pe Regent Street gasesti si un Japan Center, un loc fabulos pentru iubitorii de sushi sau bucatarii amatori de mancare japoneza (acolo gasesti toate ingredientele posibile). Magazinul de jucarii Hamleys trebuie sa fie un punct pe itinerariul tau, indiferent de varsta ta: este o lume magica pe cinci niveluri! 


Cateva din rafturile din Japan Center de pe Regent Streeet. 

Capitala lumii sportive in 2012

Deja a fost declarata capitala modei, iar la anul Londra va fi capitala sportului pentru ca va gazdui Jocurile Olimpice pentru a treia oara. Daca vi se parea un oras aglomerat acum, stati sa vedeti ce va fi in 2012! 

  • Londra: atitudine, istorie si continuitate. Orasul in care orice femeie viseaza sa devina printesa

related posts

Modifică setările cookies