Lucruri pe care trebuie să le știi despre mașina pe care o conduci


Mașina este una dintre cele mai mari invenții ale ultimilor ani, iar faptul că ne ajută să ne deplasăm în localitate, dar și pe distanțe mari a schimbat mult ideea de călătorie. Însă, mulți dintre noi nu păstrăm în minte decât această idee: că un autoturism ne ajută să ajungem din punctul A în punctul B.


Însă, un șofer trebuie să știe mai multe despre mașina pe care o conduce, astfel încât să nu fie prins pe picior greșit.

Câteva informații tehnice și atenția la detalii te pot ajuta să eviți problemele de pe drum și să te simți mereu în siguranță la volanul mașinii. De aceea, în rândurile ce urmează, îți vom prezenta câteva dintre lucrurile pe care ar fi bine să le știi sau să le observi când ai o mașină.

Anul, marca și modelul

Printre lucrurile de bază pe care trebuie să le știi despre mașina pe care o conduci sunt anul în care a fost fabricată și modelul. Acestea sunt informații esențiale care, dacă nu sunt cunoscute, pot cauza probleme. Consumabilele, piesele auto și accesoriile folosite pentru repararea sau menținerea mașinii într-o formă bună se bazează pe anul de fabricație și modelul mașinii. Totodată, caracteristicile pot fi diferite, de aceea este esențial să cunoști aceste informații. De pildă, un autoturism Hyundai Kona din 2017 are mai puține dotări decât modelul din 2019, deși, în privința designului, cele două mașini sunt asemănătoare.

Urmele pe care le lasă

Verificarea locului de parcare este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le faci când deții o mașină. Inspectarea locului în care mașina a stat peste noapte te poate ajuta să vezi dacă există pierderi de ulei. Totodată, astfel verifici și dacă presiunea anvelopelor este optimă. Aceste mici verificări sunt utile pentru că te ajută să identifici eventuale probleme de funcționalitate.

Fii atent la detalii

Dacă ești atent la detalii, vei afla tot ce ai nevoie despre mașina pe care o conduci. În majoritatea cazurilor, autovehiculul îți va transmite semnale când ceva nu este în regulă. Majoritatea indicatorilor se află pe bord, însă și sunetele pe care le scoate pot fi dovezi ale neregulilor de funcționare. Așadar, ascultă și privește mașina pentru a te asigura că vei fi mereu în siguranță la volan.

Menține mașina curată

Multe probleme auto sunt create de acumularea de murdărie în anumite zone. Nu lăsa, de pildă, frunzele sau zăpada să stea prea mult pe mașină sau să ajungă sub capotă. Mizeria acumulată între componentele esențiale ale mașinii pot afecta buna funcționare a acesteia. Totodată, murdăria de pe oglinzile retrovizoare, de pe parbriz sau de pe lunetă poate afecta vizibilitatea în timpul mersului. Menține, așadar, mașina curată pentru a preîntâmpina problemele în trafic.

Învață câteva proceduri simple

Chiar dacă până acum nu ai schimbat niciodată roata la mașină, nu e prea târziu să înveți să faci acest lucru. Echipează-ți autoturismul cu instrumentele necesare pentru o astfel de procedură și învață cum să o realizezi fără prea mult efort. Astfel, vei reuși să îți continui drumul repede, dacă se întâmplă să faci pană. De asemenea, este esențial să înveți să verifici zilnic starea lichidelor esențiale: nivelul uleiului de motor, calitatea uleiului de răcire, nivelul lichidului de parbriz.

Nu în ultimul rând, este important să înveți jargonul auto. Astfel, vei putea să îi explici mai bine mecanicului, la care mergi când ai o problemă, ce anume trebuie să repare. 

Sursă foto: Lipik Stock Media/ Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies