(P) 5 trucuri esențiale pentru ca pozele făcute cu telefonul în vacanță să fie perfecte


Din fericire pentru multe dintre noi, telefoanele zilelor noastre au camere atât de performante, încât nu mai e nevoie să cari în bagaj și aparatul foto profesional atunci când pleci în vacanță.


 

Cadrele tale din concediu pot arăta excelent, indiferent dacă ești fana modelelor de telefoane Samsung, dacă folosești un iPhone sau dacă ai optat pentru un alt tip de smartphone. 

Asta dacă aplici câteva trucuri simple, valabile pentru orice telefon, indiferent de marcă. Despre acestea am ales să-ți povestim în acest material. Așadar, iată ce ai de făcut pentru ca pozele făcute cu telefonul în vacanță să fie impecabile. 

Caută lumina perfectă

Să găsești un cadru instagramabil nu e deloc dificil, mai ales atunci când călătorești. Ce poate fi cu adevărat provocator este să ai lumina perfectă pentru ca poza să fie într-adevăr reușită.

Dacă vrei să surprinzi un cadru în aer liber, e bine să știi că cele mai bune momente pentru a face asta sunt fie dimineața devreme, imediat după răsărit, fie după-amiaza târziu, adică cu aproximativ o oră înainte să apună soarele. Pentru profesioniștii în fotografie, cele două momente poartă numele de „ora de aur” (Golden Hour), pentru că pozele vor ieși fără umbre aspre și vor fi foarte luminoase. 

Însă știi și tu prea bine că, atunci când ești în vacanță, poate fi greu să-ți programezi vizitele la obiectivele turistice în funcție de poziția soarelui. Cele mai multe activități vor avea loc, probabil, în timpul zilei, când lumina naturală e foarte puternică. Asta înseamnă că vei pierde cadre importante din vacanța ta?

Nicidecum! Ce ai de făcut este să găsești ceea ce fotografii numesc „umbra deschisă”. Aceasta e o zonă care este umbrită de lumina directă a soarelui, dar este încă iluminată de lumina reflectată. 

De exemplu, dacă subiectul tău stă la umbra unei clădiri sau a unui copac mare, cu fața opusă clădirii sau copacului, și poate vedea cerul când se uită în sus, aceasta este umbra deschisă. Dacă există un perete sau o clădire albă ori de culoare neutră în preajmă, un drum sau un trotuar lângă umbra deschisă, e și mai bine! Aceste elemente vor acționa ca un reflector natural, care vor „arunca” lumina asupra subiectului pe care vrei să-l fotografiezi, oferindu-i o strălucire aparte.

Obține expunerea corectă

Nu e nevoie să folosești modul Pro al camerei, mai ales dacă ai un telefon mai nou, cum e, de exemplu, Samsung Galaxy S21 sau iPhone 13. Pentru a obține expunerea corectă pe modelele apărute pe piață în ultimii ani, e suficient să accesezi camera telefonului, să încadrezi subiectul așa cum îți dorești să-l surprinzi, ca mai apoi să atingi pe ecranul telefonului persoana sau obiectivul turistic pe care vrei să-l imortalizezi. 

Lentilele telefonului vor focaliza subiectul, iar funcțiile camerei se vor adapta pe loc la condițiile existente, pentru o expunere corectă a fotografiei. Îți recomandăm să eviți folosirea blițului, cu excepția cazului în care este absolut necesar, pentru că poate submina calitatea fotografiei.

Stabilizează telefonul

Stabilizarea telefonului este o condiție esențială dacă vrei ca pozele tale din vacanță să fie comparabile cu unele profesionale. Și poate vei crede că funcțiile de stabilizare ale celor mai noi telefoane apărute pe piață sunt suficiente pentru fotografii impecabile, însă acest aspect e discutabil.

Telefonul tău va reuși să stabilizeze perfect imaginea doar dacă lumina și expunerea sunt ideale pentru cadrul respectiv. Dacă lumina e prea scăzută și nu ai la îndemână un trepied, posibilitatea ca poza să iasă neclară sau în mișcare e foarte mare. Așadar, ține aproape un trepied, un selfie stick sau un gimbal. 

Treci peste tentația de a folosi zoom-ul

Când fotografiezi cu o cameră profesională, zoom-ul poate fi folosit după bunul plac. Însă dacă faci poze cu telefonul, nu e indicat să te bazezi pe această funcție, atunci când vrei să surprinzi un subiect aflat la distanță de tine. Mai bine ar fi să faci poza fără zoom și să decupezi ulterior cadrul, pentru a încadra ceea ce te interesează. 

Altfel, riști ca telefonul să îți pre-decupeze fotografia, ceea ce poate duce la probleme de calitate a imaginii finale, adică la pixelarea acesteia. 

Retușează pozele

Când toate celelalte nu reușesc, editează fotografiile din vacanță pentru a le face să pară profesionale. Aplicațiile de editare sunt deosebit de utile dacă ai nevoie să corectezi problemele de expunere sau de saturație a culorii. Unele dintre cele mai populare aplicații de editare foto pentru Android și iPhone sunt:

  • Snapseed

  • Adobe Photoshop Express

  • VSCO

  • Enlight

  • Prisma

Însă nu exagera cu filtrele. Frumusețea unui cadru stă mai ales în naturalețea sa, așa că bucură-te de amintiri fără să intervii prea mult!

Acestea au fost cele cinci trucuri esențiale pentru ca pozele făcute cu telefonul în vacanță să fie perfecte, care sperăm că te-au inspirat pentru următoarele experiențe!

related posts

Modifică setările cookies