(P) Ce e bine de știut dacă ai îndoit janta mașinii


Drumurile sunt pline de gropi care nu pot fi întotdeauna evitate, iar cea mai afectată va fi roată. Anvelopa poate fi deteriorată, iar janta poate fi îndoită sau chiar crăpată. În timp ce anvelopa poate fi înlocuită destul de ușor dacă a fost grav afectată, cu janta este puțin mai complicat, în special datorită costului uneia noi. 


O jantă îndoită poate fi în general reparată și asta este cea mai des utilizată metodă. Din acest motiv, dacă știi că ai janta îndoită, nu trebuie să o neglijezi, considerând-o o problemă minoră. Realitatea este că întreaga funcționalitate a mașinii va avea de suferit iar în unele situații poate fi afectată siguranța deplasărilor pe care le faci. 

Inspecție vizuală

Verifică janta pe care ai lovit-o și fă-ți o idee despre cât de afectată este, mai ales dacă ai una fabricată din aluminiu. Se știe că jantele din aluminiu se îndoaie mai ușor decât cele din oțel. Dacă janta este foarte strâmbă, va trebui să mergi de urgență la o vulcanizare pentru a o îndrepta. Chiar dacă janta arată bine, nu te baza pe asta, deoarece îndoitura poate să fie în interior, mai puțin vizibilă. Fă-ți timp să treci pe la vulcanizare pentru o inspecție completă, ocazie cu care poți verifica și presiunea din anvelope. 

Vibrații 

Atunci când jantele afectate sunt cele din față, vei putea simți niște vibrații neplăcute în volan. În timpul mersului, nu au cum să treacă neobservate, iar acesta este un alt motiv pentru care trebuie să mergi să verifici starea jantelor. Dacă, în schimb, vibrațiile se simt mai mult în scaune ori mașina vibrează cu totul, se poate să fie un semn că jantele afectate sunt cele din spate. În special atunci când vibrațiile se simt la viteză mare, înseamnă că jantele pot fi grav avariate și vor trebui schimbate. Poți găsi online numeroase oferte de jante pentru orice marcă de mașină iar aici vei găsi jante Duster.

Pierderea presiunii în anvelope

După ce ai lovit janta într-o groapă, este foarte posibil ca anvelopa să se dezumfle. Deoarece 

jantele eșanteizează aerul din anvelopă, orice deteriorare a jantei poate produce fisuri prin care aerul iese. Dacă janta nu este reparată la timp, vei avea nevoie să mergi chiar și la câteva zile să umfli anvelopa la loc. Neglijarea acestui aspect este foarte periculoasă, deoarece mașina nu va mai fi la fel de manevrabilă și nu va mai oferi performanțele obișnuite. În plus, distanța de frânare poate crește semnificativ iar asta poate duce la accidente neplăcute. 

Mașina trage într-o parte

O jantă îndoită poate face ca atunci când te afli în mers și iei puțin mâinile de pe volan, mașina să nu păstreze direcția dreaptă și să tragă în lateral. Această problemă este cel mai vizibilă atunci când frânezi brusc, iar mașina pur și simplu derapează. Deoarece îți va fi foarte greu să păstrezi direcția, cu siguranță îți vei da seama cât de periculoasă poate fi o jantă îndoită. Va trebui să mergi imediat la mecanic să o îndrepți sau să o schimbi și, neapărat să faci ulterior și geometria roților. 

În funcție de nivelul de deteriorare al jantei și de materialul din care aceasta este fabricată, pot apărea mai multe situații:

  • Daca janta este din oțel iar îndoitura nu este foarte gravă, poți să o repari fără costuri prea mari. 
  • Dacă janta este din aliaj, lucrurile pot fi puțin mai complicate, deoarece acest material este destul de casant și nu rezistă la modelări. Chiar și în cazul indoiturilor minore, janta se poate sparge la reparare. Cel mai probabil vei fi nevoit să cumperi una nouă. 

Foto: piqsels.com

related posts

Modifică setările cookies