(P) Mit sau Realitate: este Finlanda cea mai fericită țară din întreaga lume?


Fericirea este un termen abstract, în mod special pentru că, cel mai adesea, este definită diferit de către fiecare persoană în partea. Ea este o stare, nu este ceva tangibil, așa că poate prinde o formă diferită de la caz la caz.


Conform unui studiu făcut relativ recent de către United Nations Sustainable Development Solutions Network s-a stabilit că Finlanda este cea mai fericită țară din întreaga lume. Cu toate acestea, opinia generală locală nu este de acord, lucru care nu pare doar contradictoriu, ci chiar imposibil. Așadar, cine are dreptate, finlandezii sau cercetătorii?

Finlanda este o țară superbă, care are foarte multe de oferit, de la peisaje superbe, până la oportunități din punct de vedere profesional. Capitala sa, Helsinki, este unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, istoria poporului este bogată în povești fantastice, dar și în unele istorice, iar în prezent oferă cel mai bun sistem educațional și are cel mai curat aer. 

De asemenea, pe listă se adaugă și sursele de distracție interesante (precum loteria finlandeză), criminalitatea extrem de scăzută, sistemul medical foarte bine organizat și modern dotat, centrele sale de wellness, dar mai ales, cele peste 3000 de saune sublime, cunoscute în toată lumea. În plus, nu trebuie uitate alte câteva aspecte extrem de importante, precum:

Tărâmul lui Moș Crăciun și ai săi reni (Satul “oficial” al Moșului)

Cea mai mare industrie de electronice (țară unde a luat naștere Nokia)

Acest Paradis Nordic este cunoscut și ca “Țara celor 1000 de lacuri” (în prezent sunt cunoscute peste 187.888 de lacuri)

Pe de altă parte, dacă ajungi în această țară, vei observa că nu prea multă lume merge zâmbind pe stradă, iar atmosfera nu este la fel de vie ca în New York, nici măcar ca în București, Cluj sau Iași.

Așadar, care este adevărul? Este Finlanda cea mai fericită țară din întreaga lume?

Deși fericirea personală este extrem de relativă, uneori fiind greu de definit chiar și de către persoana întrebată, fericirea unei țări se poate defini puțin mai ușor. Ea este sinonim cu buna stare a cetățenilor săi, fiind stabilit gradul mediu al traiului, pe baza mai multor factori, precum:

Sistemul educațional / medical / juridic

Raportul mortalitate-natalitate și speranța de viață

Raportul de angajați-șomeri

Gradul de poluare

Stilul de viață general și activitățile desfășurate în timpul liber

Conform acestui reportaj, Finlanda a fost declarată cea mai fericită țară din lume pe bună dreptate, datorită beneficiilor și oportunităților de care au parte locuitorii săi. Cu toate acestea, nivelul de fericire individual este destul de scăzut. Aparent, oamenii sunt mult mai deschiși înspre socializare pe parcursul sezonului cald, în cel rece tinzând să fie mai închiși, să petreacă mai mult timp singuri. 

În plus, există multe alte aspecte ce clatină destul de mult idee de fericire. Pe de altă parte, noi ca români, la fel ca orice altă naționalitate, tindem să privim lucrurile din prisma propriilor experiențe, așa că majoritatea dintre noi, vom privi Finlanda ca pe un tărâm de vis - criminalitate extrem de scăzută, educație aplicată bine după un plan bine construit, servicii medicale de o calitate înaltă și nu numai. 

Fericirea este o idee definită diferit de către fiecare persoană, însă așa cum ai putut obsrva mai sus, există anumite elemente comune care o influențează. Chiar dacă nu ai posibilitatea sau nu vrei să te muți în Finlanda, această țară este superbă și are extrem de multe atracții turistice pe care ar trebui să le vezi, atât în orașe, cât și în numeroasele colțuri de natură sălbatică.

Decizia ONJN NR. 1773/29.09.2017

related posts

Modifică setările cookies