Pe urmele actorului Alexandru Ion în Sri Lanka. 9 sfaturi de călătorie pentru cei care plănuiesc o vacanță aici


Românii iubesc vacanțele exotice, iar o destinație care întrunește toate atributele unui loc neobișnuit și spectaculos este Sri Lanka. Cei care plănuiesc o vacanță aici pot găsi indicații prețioase în acest articol.


Sri Lanka este o țară insulară situată la sud de India, în Oceanul Indian. Până să cauți primul avion spre această destinație, te sfătuim să găsești un motiv serios pentru care ai vrea să-ți petreci o vacanță aici. Noi am găsit cel puțin unul, grație ghidului de călătorie realizat de actorul Alexandru Ion, care s-a întors de curând dintr-o aventură de trei săptămâni. Actorul, pe care îl puteți vedea jucând la Teatrul Excelsior, la Apollo 111 și la Unteatru, ne-a dezvăluit cum a trăit el vacanța în Sri Lanka, ce nu trebuie să ratezi aici și cam tot ce trebuie să știi despre localnici și obiceiurile lor. 

Așadar, să purcedem!

DE CE să mergi în Sri Lanka? De ce ar merge cineva acolo?  

„Primul motiv pentru care aș încuraja pe cineva să meargă în Sri Lanka e unul groaznic de pragmatic. Dacă vrei să vezi toate țările din lume, Sri Lanka e una dintre ele.  

Nu pot plasa țara sud asiatică într-un top altfel decât personal. Dar aspectul personal nu e în toatalitate relevant, pentru că felul în care experimentezi o țară e foarte strâns legat de oamenii cu care faci asta și momentul în care apare în viața ta respectiva vizită. În cazul meu, vizita s-a întâmplat într-un context uman care îmi e incredbil de drag. Am călătorit în Sri Lanka cu un grup de opt prieteni cu care am început acum trei ani o tradiție a mersului iarna în locuri calde. În același timp însă, călătoria a venit într-un moment în care văzusem șapte țări din Asia în ultimul an și jumătate, iar una dintre ele (Maldive) reprezintă cea mai frumoasă experiență de travel trăită până acum. Așadar, pe pracursul călătoriei în Sri Lanka mă aflam într-o vagă supradoză de Asia și purtam cu mine un bagaj enorm de experiențe de travel senzaționale, petrecute în istoricul personal recent, ceea ce mă făcea oarecum greu de impresionat. 

Lăsând la o parte micile filosofii personale, Sri Lanka e o țară în care turismul e în proaspătă, dar accelerată, expansiune, iar asta aduce cu sine avantaje și dezavantaje laolaltă. Te lovește prin simplitate, candoare umană și costuri mici de trai, îți confirmă așteptările pentru peisaje înverzite, dar te poate destabiliza la nivel de servicii și neconcordanță a imaginii on line versus realitate, în special în privința hotelurilor.”  

Citește și: Alexandru Ion, despre cea mai nouă piesă în care joacă: „Noi avem responsabilitatea să spunem povestea”

Cât crezi că e nevoie să stai în Sri Lanka pentru a simți că ești în vacantă? Bănuiesc că nu poți face city break... că nu înțelegi nimic.  

„Aș spune că timpul petrecut în Sri Lanka trebuie raportat la obiectivele pe care ți le setezi. Nordul țării e mai puțin exploatat turistic, așadar implicit mai puțin dezvoltat, și poartă cicatricile războiului civil care a măcinat țara până în anul 2009. Sudul poate fi parcurs cu siguranță în 2-3 săptămâni, dar asta se întoarce la preferințe personale legate de modalitățile în care preferi să te infuzezi în cultura locală. A, și mai ține de cât timp vrei să petreci la plajă.”    

Care e ruta pe care mergi acolo? Cu ce zbori, unde faci escală, care e aeroportul de destinație? 

„Cea mai populară rută începe cu Colombo/Negombo și continuă în direcția Kandy, Dambulla, Sigiriya, Nuwara Eliya, Adam's Peak, Ella, Arugam bay, Yala și apoi stațiunile de plajă – Tangalle, Mirissa, Weligama și Unawatuna. Asta ca să-ți poți încheia la plajă sejurul care te va purta prin munți și prin drumeții care-ți vor amorți deopotrivă mintea și tălpile.  

În mod natural, traseul e customizabil în funcție de timp, preferințe și buget. Oricum ar fi, totul începe pe aeroportul internațional Bandaranaike, care oficial deservește capitala Colombo, dar e mai aproape de Negombo. Pe principiul București și Otopeni. Cele mai multe curse din România către Sri Lanka sunt operate de Qatar Airways, dar există o infinitate de variante de zbor, majoritatea cu o singură escală. Personal, am zburat cu Qatar, în principal din rațiuni logistice (preț și ziua/ora zborului). 

Am optat, încurajat de prețul bun (680 de euro) pentru un zbor cu o escală de 24 de ore în Doha, iar asta s-a dovedit o variantă foarte bună pentru a explora un oraș în care nu aș alege să merg într-o vacanță separată. Totul se poate întâmpla în condiții de maxim confort, pentru că zborul București-Doha durează doar 5 ore, bagajul de cală rămâne în custodia celor din Qatar și astfel te poți mișca în voie, iar prețurile de cazare în Doha sunt foarte accesibile pentru o ședere de-o noapte (am plătit 300 de lei pentru o cameră dublă, la un hotel de 4 stele).   

Descurajat de părerile citite online, nu am vizitat Colombo, iar Negombo e genul de loc în care nu ai absolut niciun motiv să petreci mai mult de o zi, asta doar ca să nu călătorești alte 4-5 ore cu mașina, după ce abia ai aterizat.”  

Ce să vizitezi în Sri Lanka? Ne poți spune ce te-a intersesat pe tine acolo

„Nu am bifat întregul itinerariu descris mai sus pentru că zece zile, din cele douăzeci petrecute acolo, au fost dedicate plajei. Am parcurs parte a traseului obișnuit, dar în sens invers. Am început cu trei zile de plajă în Negombo, nu pentru că m-a atras locul, ci strict din rațiuni de organizare și logistică. Am continuat cu incă șase zile de plajă în Weligama și Mirissa. Weligama e raiul surfului, din punctul de vedere al valurilor, dar în Mirissa plajele sunt simțitor mai frumoase și vibe-ul general e ceva mai animat. Sunt doar patru kilometri între cele două localități, așa că deplasarea între ele e foarte ușoară și senzațional de ieftină - cu tuk-tuk-ul, un drum între cele două costă echivalentul a șase lei

Pentru următoarea etapă a călătoriei m-am avântat la altitudini mai ridicate, pe traseul Weligama-Ella-Nuwara Eliya-Kandy-Dambulla-Sigiryia și retur în Negombo, pentru o ultimă zi și jumătate de plajă care să vindece frigul acumulat în munți. În Nuwara Eliya un must see e parcul național Horton Plains, unde o drumeție de trei ore te poartă prin niște peisaje minunate și printr-un loc numit World's End, de unde poți vedea o imagine ce are toate șansele să-ți dea pauze în respirație. În Ella, Nine Arch Bridge și Little Adam's Peak sunt principalele atracții, ambele drăguțe, dar considerabil mai lipsite de spectaculozitate în realitate comparativ cu imaginile din online.   

Cel mai spectaculos loc vizitat a fost, de departe, Sigiryia cu ale sale 1.202 trepte. Internetul spune că sunt 1.200 de trepte, dar odată ajuns în vârf, la o înălțime de 200 de metri, pe platoul unde acum 1500 de ani a existat un palat, există încă două trepte care pot fi urcate, într-un exercițiu de căutare de detalii care împlinesc experiența în sine. Pe lângă peisajul spectaculos care se vede din vârf, traseul care te duce acolo conține niște momente care îți ridică simțitor pulsul, mai ales dacă relația cu înălțimile nu e una perfect prietenoasă. 

Înainte de plecare mi-am continuat obiceiul documentării obsesive și interesul cel mai mare era pentru călătoria cu trenul de la Ella la Nuwara Eliya (considerată și promovată ca fiind una dintre cele mai frumoase astfel de călătorii din lume) și plajele perfecte pentru începători într-ale surfului. Cred că titulatura de cea mai frumoasă călătorie din lume cu trenul e gonflată de permenanta căutare de sezațional, dar plajele unde se poate face surf, deși nu-s tocmai spectaculoase ca look, își respectă titulatura de perfecte pentru începători.    

Ce nu poți rata în Sri Lanka în materie de preparate tradiționale? 

„Mâncarea tradițională este rice&curry și fiecare restaurant pare că o prepară un pic altfel. Principiul e însă același: orez, un curry pe bază de pește, fructe de mare, pui sau vită + mai multe boluri cu legume preparate în diverse feluri pe care nu-s capabil să le descriu. Street food e oarecum inexistentă, dar poți întotdeauna să găsești gherete cu diverse produse pe bază de coca și neapărat roți, basically clătite umplute cu ce vrei. Trebuie doar să te înarmezi cu o atitudine foarte laxă în privința igienei. Nu m-am prăbușit după oferta culinară, iar tentativele de a comanda preparate vestice au fost eșecuri monumentale. Pentru maximizarea șanselor de a nimeri un restaurant bun, cea mai sănătoasă variantă e să te uiți pe sugestiile, respectiv topurile de pe Tripadvisor. Pentru mine, au existat trei restaurante-vedetă, pe care le recomand cu insistență: Meewitha cool spot, în Weligama, AK Ristoro, în Ella și The grand indian, în Nuwara Eliya.    

Cum sunt plajele la ei? Mai tari decât ale noastre? Fă o comparație! 

„Nu aș putea spune că plajele din Sri Lanka intră într-un top al plajelor spectaculoase, dar au marele avantaj că (unele dintre ele) sunt perfecte pentru surf în cea mai mare perioadă a timpului. Apa nu are acea culoare turcoaz-hipnotizantă, dar prezența palmierilor și a cocotierilor asigură un grad rezonabil de exotism. În Mirissa există o plajă cu un nisip atât de negru, încât ai senzația că pășești pe smoală.”   

La ce să ai grijă în Sri Lanka? Au ceva rețineri legate de omul alb? E criminalitate ridicată? 

„Nu am văzut/simțit niciun fel de rețineri sau tensiuni rasiale pe tot parcursul șederii acolo și nici n-aș putea spune că m-am simțit vreodată în pericol. Oamenii sunt extrem de calzi, relaxați și primitori, dar pielea albă îți garantează faptul că vei fi abordat la fiecare doi pași de cineva care vrea să-ți vândă ceva. Lucrul ăsta poate să fie exasperant uneori, dar pe parcurs înveți modalități de a fi ferm și politicos în același timp atunci când livrezi nu mulțumesc-uri pe bandă rulantă. 

Aproape toate prețurile se negociază (dar nu și mesele la restaurant :)) și de fiecare dată prețul cerut pentru orice serviciu sau obiect va fi, cel mai probabil, dublu față de prețul pentru care comercianții respectivi ar fi dispuși să cadă la învoială. Călătoriile cu tuk-tuk-ul (taxiurile autohtone - practic niște motorete cu două locuri în spate) sunt tot timpul precedate de tocmeală. Comportamentul cotidian e guvernat de un bun simț cotidian, iar dacă aderi la normele uzuale de existență în public nu există absolut niciun motiv de îngrijorare.” 

Ce faci cu 100 de euro în Sri Lanka? Că la noi, la mare, abia găsești o cameră decentă pentru o noapte 

„Sri Lanka e de departe cea mai ieftină țară în care am călătorit pană acum. Costul unei nopți de cazare pentru o cameră dublă, pentru cazări mid-range, începe de la 10 dolari. Un prânz sau o cină civilizate încep de la 3,5 dolari, o bere costă 1,5 dolari, iar o lecție de surf cu instructor personal e 10 dolari. Industria serviciilor este profund subdezvoltată, iar nivelul de igienă este absolut infiorător, dar odată ce înțelegi funcționalitatea lucrurilor, reușești să identifici acele servicii, hoteluri și restaurante în care vibe-ul general e bun. Atitudinea generală este că străinii vor plăti întotdeuna, pentru orice, simțitor mai mult decât localnicii. Pot să fiu de acord cu politica asta, dar sunt cazuri în care diferențele sunt spectaculos de disproporționate. De exemplu, pentru intrarea în parcul național Horton Plains străinii plătesc aproximativ 40 de dolari, iar localnicii 0,5 dolari. Așadar, străinii plătesc de 80 de ori mai mult.”    

Cu ce ai rămas tu din această vacanță și de ce ai mai merge? 

„Nu obișnuiesc să revizitez locuri în care am fost deja, dar am întâlnit oameni, români și străini deopotrivă, care și-au făcut un obicei din întoarcerea în Sri Lanka. Cred că asta se leagă de atmosfera relaxată și de claritatea pe care ți-o poate imprima în minte un tip de existență lipsită de încrâncenare și permanent scăldată în mult soare. Pentru mine va rămâne însă locul în care am învățat să fac surf, în care am văzut pentru prima dată balene și am petrecut primul revelion pe plajă, cu artificii oglindite în apa mării.”   

Fotografii: Colecție personală Alexandru Ion

  • Pe urmele actorului Alexandru Ion în Sri Lanka. 9 sfaturi de călătorie pentru cei care plănuiesc o vacanță aici

related posts

Modifică setările cookies