Sfaturi pentru întreținerea bijuteriilor din aur


Bijuteriile din aur ajung să își piardă strălucirea în timp dacă nu ai grijă de ele corespunzător. Dacă, în schimb, sunt întreținute corect, rezistă o viață întreagă și chiar pot fi lăsate moștenire copiilor sau nepoților.


Aurul nu este doar un metal prețios, ci și unul atemporal, care nu se demodează niciodată. Următoarele sfaturi pentru întreținerea bijuteriilor sunt valabile pentru toate categoriile: cercei din aur, inele, coliere, pandantive, broșe etc.

Scoate bijuteriile din aur atunci când faci curat sau te răsfeți cu o baie

Unele bijuterii sunt greu de dat jos pentru că au o valoare sentimentală mare, însă dacă vrei să te bucuri de ele o perioadă cât mai mare de timp, ia în considerare acest sfat și dă jos bijuteriile din aur în momentul în care vrei să faci curat sau să te relaxezi cu o baie.

Produsele de curățare au în componența lor diverse substanțe care afectează strălucirea bijuteriilor. În această situație ne referim în mod special la inele – ori le dai jos când folosești astfel de produse, ori folosești mănuși pentru protecție. Clorul este unul dintre cei mai mari inamici ai aurului. În momentul în care intră în contact cu acest metal de prea multe ori, îi slăbește structura. Prin urmare, poate ar fi bine să scoți bijuteriile din aur și atunci când mergi la piscină.

Dacă obișnuiești să faci baie cu bijuteriile din aur, probabil ai observat deja că suprafața lor nu mai este chiar atât de strălucitoare. De vină sunt depunerile de săpun sau de calcar, care afectează aspectul bijuteriilor.

Acordă-ți timpul necesar pentru curățarea bijuteriilor din aur

Dacă nu vrei să apelezi la un bijutier să îți redea strălucirea de odinioară a aurului, poți face acest lucru acasă, însă ai nevoie de răbdare. Există câteva metode eficiente de curățare a bijuteriilor din aur:

  • Pune bijuteriile din aur într-un bol cu oțet timp de 20 minute, apoi curăță ușor cerceii sau inelul cu o periuță de dinți moale și șterge cu o cârpă – oțetul este recunoscut pentru eficiența sa în curățarea bijuteriilor din aur, fără a le afecta în vreun fel;
  • Folosește o soluție din apă călduță și bicarbonat de sodiu pentru a reda culoarea inițială a bijuteriilor din aur – această metodă este recomandată doar pentru bijuteriile care s-au înnegrit în timp;
  • Curăță periodic bijuteriile cu apă călduță și săpun lichid sau spirt pentru a îndepărta depunerile de praf sau alte reziduuri și usucă-le prin tapotare cu o cârpă moale sau o bucățică de piele de căprioară.

Un lucru important de menționat este faptul că aceste sfaturi nu sunt recomandate în cazul bijuteriilor din aur vintage, pentru că riști să le deteriorezi. În astfel de situații ar fi mai bine să le lași pe mâna unui bijutier.

Formează-ți obiceiuri sănătoase care contribuie la întreținerea bijuteriilor

Există anumite obiceiuri care duc la deteriorarea bijuteriilor în timp. Spre exemplu, este recomandat să nu porți cerceii, inelele sau colierele în momentul în care te pregătești pentru un eveniment. Aurul este un metal ce își pierde rapid din strălucire dacă intră prea des în contact cu parfumuri, diverse creme de piele sau fixativ de păr. Schimbă-ți ritualul și adaugă bijuteriile înainte să ieși pe ușă. După fiecare purtare a bijuteriilor, șterge-le cu o cârpă moale și păstrează-le într-o cutie specială, în compartimente separate, pentru a evita zgârieturile.

Nu uita să scoți bijuteriile de fiecare dată când faci curat, faci baie, mergi la piscină sau ai orice altă activitate care presupune contactul cu substanțe puternice, cum ar fi clorul sau sulful.

Toate sfaturile de mai sus reprezintă modalități simple și eficiente de întreținere a bijuteriilor din aur. Cu toate acestea, se recomandă periodic și vizita la bijutier pentru o curățare profesională. Doar așa bijuteriile tale se vor păstra în timp și vor putea fi transmise cu drag și generațiilor următoare.

Sursă foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies