Unde fugim de iarnă - Mauritius - insula care a inspirat Paradisul


Iarnă ne bate la ușă, afară este frig și sloata, soarele abia se mai ivește printre nori, totul este mohorât și tern….cu toate acestea o săptămână la soare ne-ar reîncărca bateriile pentru toată iarnă. 


Așa am gândit și eu. Și ce destinație mai potrivită decât MAURITIUS, despre care Mark Twain spunea că a fost creată înaintea Paradisului, iar Paradisul a fost inspirat după Mauritius. 

Ce știm despre Mauritius și unde se află?

Denumire oficială: Republica Mauritius, o insulă în Oceanul Indian la aproximativ 2000 km de coasta Africii.

Indula a devenit faimoasă datorită păsării Dodo, o pasăre greoaie și neîndemânatică care și-a pierdut abilitățile de zbor datorită masivității. Pasărea a dispărut de pe insulă în sec. 16-17 fiind vânată excesiv de către înfometații marinari olandezi, dar insula a rămas și se bucură în zilele noastre de un real succes pe plan turistic.

* Dacă doriți să vizitați în această perioadă Muzeul păsării Dodo din Port Louis trebuie să știți că este închis pentru renovare, pe o perioadă nedeterminată.

Best time to go: Fiind la sud de Ecuador, în Mauritius anotimpurile sunt inversate față de România!  Când la noi este iarnă acolo este vara și invers. Vara temperaturile ating 30 de grade, iar iarnă 25. Cu excepția sezonului ploios (ianuarie-martie) tot restul anului se poate vizita Mauritius. 

Cum ajungem în Mauritius?

Marile companii aeriene operează curse către Mauritius, de curând o companie din Turcia a lansat o serie de oferte la bilete de avion pentru această destinație. Durata medie a unui zbor cu escală este de 12-15 ore. Dacă va organizați din timp și vânați ofertele, prețul unui bilet de avion dus-întors nu depășește 500-600 euro/pers.

Fus orar: Ora României + 2 ore

Viza: Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru o perioadă a șederii de maxim 90 de zile.

Limba: Localnicii sunt extrem de prietenoși și comunicativi, vorbesc engleză, franceză și creolă.

Moneda: Rupia Mauritană. Recomand să schimbați bani în aeroport când ajungeți, cursul de schimb este mult mai bun aici decât în oraș. În supermarketuri și benzinării se poate plăti cu cardul bancar.

Cum ne deplasăm pe insula?

Transportul public este bine pus la punct, nu sunt autobuze moderne, însă cele care există sunt ingenios pictate și decorate. Biletele se cumpără în autobuz, prețul fiind în funcție de destinație/distanță. 

Însă dacă vreți să vizități întreagă insula, deplasarea cu autobuzul poate fi destul de anevoioasă, fiind nevesar să schimbați de mai multe ori. 

Eu am preferat să închiriez mașină, direct din aeroport, cu retur tot acolo, la plecare. Prețul închirierii variază între 20-25 euro/zi. Având în vedere că se conduce pe partea stânga am preferat o mașină automată, schimbarea vitezelor cu mâna stânga nefiind punctul meu forte. 

Șoselele sunt într-o stare foarte bună, traficul este moderat, față de marile orașe unde aglomerația este o provocare. Așadar închirierea unei mașini nu este o opțiune pentru șoferii începători.

Cazare:  în funcție de bugetul fiecăruia Mauritius oferă locuri de cazare pentru toate gusturile și buzunarele: de la resorturi luxoase de 5*, la vile private și pensiuni ce pot fi găsite pe site-urile internaționale pentru cazări, unde gășiți prețuri de la 15 euro/noapte până la 50-60 euro/noapte.

Mâncarea: bucătăria indiană, chineză și creolă sunt la ele acasă pe această insulă, iar fructele au o aromă extraordinară. În piețe, pe stradă, dar și pe plajă sunt gherete care vând street food la prețuri extrem de mici. Frecvent cumpărăm în drum spre plajă samosa (niște gogoșele umplute cu legume, carne sau brânză) – 0,50 euro/ buc sau farata (roți) – un fel de clătită coaptă pe plită umplută cu curry de legume, peste, oaie sau vită – 1 euro/buc.

Băutură: Mauritius este renumită pentru romul special preparat aici cu aromă de vanilie ( 5 euro o sticlă de 250 ml), iar berea locală Phoenix (0,70 euro/sticlă de 330 ml) nu trebuie nici ea ratată. La fel și sucurile din trestie de zahăr sau fructele exotice și apă de cocoa rece, hidratantă după o zi de stat la plajă. 

Ce este de vizitat pe insula:

Comparativ cu frumusețea acestei insule, cele 8 zile de vacanță petrecute acolo au trecut cu o viteză amețitoare. Având totuși la dispoziție mașină, am ales să împărțim insula în 2 – semicercul de nord și cel de sud, fiecăruia dedicându-i câte o zi.

Fiind cazați în orașul Albion, aflat în partea de vest a insulei, exact la jumătate, am plecat spre Nord, primul oraș în care ne-am oprit fiind Port Loius – capitală insulei. Aici am ratat muzeul Dodo însă ne-am făcut de cap cu o serie de preparate culinare din categoria celor mai sus menționate, în piața din oraș. Atenție: parcarea în oraș se face doar în locurile special semnalate și este gratis pentru 2 h. 

Trafic aglomerat, o ploaie infernală, am scăpat cu greu din acest oraș și ne-am îndreptat către prima plajă – Mont Choisy Beach (o plajă amenajată, lungă de kilometri, nisip auriu fin, ape turcuaz, localnici veseli). Odată ajunși aici ne-a și surâns soarele pentru 2-3 ore după care, pornită din senin, o ploaie torențială ne-a alungat către următoarea destinație de plajă: Grand Baie.

Grand Baie este un orășel destul de aglomerat, cu restaurante și baruri și un târg tradițional de unde puteți cumpără suveniruri. Plajă este publică și amenajată, destul de animată. Fiind o zi destul de capricioasă nu ne-am mai oprit decât la Anse la Râie, un golf sălbatic însă mai potrivit pentru pescuit decât pentru plajă, așa că am pornit spre casă, încheind aici turul nostru în Nordul insulei.

Ziua următoare am explorat semicercul de Sud, vreme însorită, plaje numeroase, care mai de care mai frumoase, o provocare în a alege pe cele mai vestite, timpul nepermițându-ne să le vedem pe toate. Prima oprire Pointe D’Esny – o plajă întinsă pe km, cel mai alb nisip de pe insula și cea mai albastră nuanță a apei. Aici am făcut snorkeling și am fi mai stat dar trebuia să vedem și Blue Bay.

În Blue Bay puteți face snorkeling în Parcul Acvatic; însă pentru a ajunge atât la plajă cât și la zona de snorkeling trebuie să luați o barcă de la mal. Preț inițial per sens 500 Rupii, negociat până la 300 Rupii/pers. Bărcile vin și pleacă întreagă zi așa că nu aveți limită de timp. Pornim de aici către sudul extrem, însă facem o oprire pe o plajă semi-sălbatică, chiar lângă aeroport: La Cambuse Public Beach.

Aici adâncimea apei se mărește de la mal, iar valurile se sparg cu putere de formațiunile stâncoase ce încadrează plajă. Peisajul anticipează destinația ce urmează: Gris Gris. Un punct pitoresc de unde puteți admira de la înălțimea stâncilor puterea valurilor și frumusețea insulei. Mergem mai departe spre Le Morne, plajă pe care se practică sporturile de apă, însă până acolo ne oprim în celebrul punct Baie du Cap Maconde View Point – un loc extraordinar, pe drumul de coasta, într-o curbă strânsă, în ac de par. Priveliștea îți taie respirația, însă fiind opriți exact în curbă ne grăbim să facem câteva filmări și plecăm.

Spre apus de soare ajungem în Le Morne – plajă surferilor, windsurferilor și kitesurferilor. Este un loc plin de viață, unde vântul este propice acestor sporturi, cu oameni frumoși și multă adrenalină. Aici încheiem turul sudic al insulei obosiți după aproape 6 h de condus.

Un alt loc care mi-a plăcut în mod special este Farul din Albion – un far de semnalizate înalt de 30 m, încă funcțional, construit pe vârful unei stânci ce îți oferă o priveliște încântătoare.

Fiind o vacanță scurtă restul zilelor ne-am relaxat pe plajă din Albion, lângă casă, o plajă cu steag albastru, nisip auriu și ape turcoaz.

Această a fost vacanță noastră de iarnă în Mauritius și principalele locații pe care le-am vizitat și pe care vi le recomand. 

Baftă la călătorit!

  • Unde fugim de iarnă - Mauritius - insula care a inspirat Paradisul

related posts

Modifică setările cookies