Vrei să moară și capra vecinului? Tratamentul invidiei la locul de muncă


Un studiu recent a arătat că 4 din 5 români suferă de o „boală” grea, uneori incurabilă, invidia la locul de muncă. 


Conform celebrei zicale „să moară și capra vecinului”, mulți dintre noi cad în capcana de a se concentra cu precădere spre acțiunile profesionale ale semenilor.

Astfel, suntem invidioși pe stiul de viață și pe veniturile altora, pe vacanțele colegilor de muncă sau chiar pe realizările copiilor celor din jurul nostru. E o atitudine bolnăvicioasă, care nu se tratează cu ușurință. Psihologii declară la unison că primul pas pentru ținerea invidiei sub control e conștientizarea acestei defecțiuni de comportament. Dacă recunoști că ești invidios, ai șanse mai mari să te vindeci!

Vezi și campania Să moară capra vecinului inițiată de PressOne.

Apoi, ia taurul de coarne și încearcă să adresezi felicitări colegilor, atunci când e cazul. Chiar dacă în primă fază va fi greu, pe termen lung vei avea de câștigat.

Să spunem că cineva a obținut o promovare care te-ar fi tentat și pe tine, caz în care poate apărea invidia. Dacă îi arăți colegului respectiv puțină empatie, vei elimina o parte din gândurile negative și vei păstra o relație care îți poate fi folositoare în viitor.

În același timp, invidia față de colegii de serviciu poate fi combătută dacă te „deconectezi” de grijile altora și reușești să apreciezi la adevărata valoare propriile calități. Astfel, trece în revistă lucrurile bune făcute de-a lungul timpului și agață-te de ele pentru a combate invidia.

Bineînțeles, dacă suferi de invidie la locul de muncă, e bine să nu intri în lupte inegale și să te axezi pe domeniile la care te pricepi cel mai bine. De exemplu, un fotbalist de top nu poate obține aceleași rezultate și la handbal, așa că n-are rost să fie invidios pe handbaliști.

related posts

Modifică setările cookies