Americancele preferă sterilizarea, în locul sarcinilor neprogramate. Ce spun medicii de peste Ocean


Decizia de a interzice avortul după cea de-a șasea săptămână de sarcină a provocat un val uriaș de indignare în Statele Unite ale Americii. Acum, femeile de peste Ocean apelează la medici pentru sterilizare.


Anularea dreptului constituțional la avort, transpusă în legislația multor state din SUA, a dus la o înmulțire a solicitărilor de sterilizare. Medicii de peste Ocean susțin că cererile în această direcție sunt mai numeroase ca  niciodată, iar explicația stă în limitarea drastică a drepturilor femeilor de a dispune de propriul corp.

Conform CNN, care a intervievat mai mulți ginecologi, fenomenul a luat amploare după anularea deciziei Roe vs Wade (1973), care garanta dreptul femeilor de a întrerupe o sarcină cu risc ori rezultată dintr-un incest sau viol.

DeAndra Childress, o tânără de 33 de ani din SUA, a dezvăluit jurnaliștilor americani că a încercat mai mulți ani să găsească un medic care să efectueze o procedură de legare a trompelor. 

Mi s-a spus că sunt prea tânără, că nu am copii, nu sunt măritată și că ar trebui să aștept până voi avea un soț. Toate metodele de a-mi controla corpul. Iar asta m-a înfuriat”, a mărturisit tânăra, care e mai decisă ca oricând să renunțe la darul de a avea copii.

Medicii sunt conștienți de fenomenul care ia amploare și au decis să demareze o campanie de informare, în mediul online, în legătură cu efectele pe termen lung ale deciziei de sterilizare.

O obstetriciană din New York, care e foarte populară pe TikTok, a distribuit pe rețeaua socială o listă cu 1.000 de doctori care sunt dispuși să efectueze astfel de proceduri, dacă oamenii chiar își doresc asta. Însă, specialiștii atrag atenția că procesul este ireversibil și ar putea provoca anxietate și depresie.

Un studiu realizat de CDC a scos la iveală că sterilizarea este o formă des întâlnită în rândul cuplurilor căsătorite și că doar 4% dintre cereri vin din partea femeilor în jurul vârstei de 20 de ani. Totuși, acest procent este în creștere după decizia Curții Supreme de Justiție din SUA, motiv de îngrijorare în rândul medicilor.

Anterior, mă întâlneam cu aproximativ o persoană pe săptămână pentru a discuta despre sterilizare, iar săptămâna aceasta am șase persoane programate pentru consultații. În ultimele două săptămâni, pacientele mi-au spus că sunt îngrijorate de accesul lor la controlul nașterii, nu sunt sigure că vor avea opțiunea de a accesa o procedură de sterilizare în viitor și sunt îngrozite să rămână însărcinate fără alegere reproductivă”, a dezvăluit dr. Charisse Loder, medic ginecolog și asistent universitar la catedra de Obstetrică și Ginecologie a Universității Michigan.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO: Andreea Cornea: Educația sexuală începe cu încrederea părinte-copil

related posts

Modifică setările cookies