Cum iti alegi incaltamintea perfecta pentru jogging? Tips&Tricks


Joggingul este o metoda excelenta de a te mentine in forma, de a slabi sau de a te relaxa pur si simplu. Totusi, ca sa te bucuri din plin de beneficiile lui, iti trebuie o incaltaminte adecvata. Altfel, in loc sa te simti mai bine, te trezesti cu dureri de oase sau de muschi. Vezi de ce criterii trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi incaltamintea pentru alergare.


Mersul si alergatul sunt cele mai des intalnite exercitii fizice pe care omul le face de-a lungul vietii sale, cele mai naturale. Ne folosim atat de mult picioarele de-a lungul unei zile incat doar seara constientizam, atunci cand avem dureri de calcai, cand ne simtim gambele obosite sau ne dor tibiile.

Unele persoane la finalul zilei resimt dureri mai grave (datorita greutatii, unor probleme ortopedice sau unor accidentari mai vechi): dureri in genunchi, dureri in zona lombara, picioare umflate, degete deformate sau amortite.

Alegerea incaltamintei potrivite devine astfel foarte importanta! Pentru ca sanatatea noastra incepe din talpi!

Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont atunci cand iti cumperi incaltaminte pentru sport:

1. Unde o vei folosi? (la sala, in aer liber, pe munte) Nu poti merge in pantofi pe munte, asa cum nu poti merge la sala in tenisi greoi care mai mult te impiedica sa te misti.

2. Marimea piciorului
Pantofii sport ii alegi cat mai fix pe talpa, iar adidasii cu 0.5-1 numar mai mare; degetul mare de la mana ar trebui sa incapa intre varful pantofului si capatul degetului mare de la picior. De ce? In timpul efortului fizic indelungat talpile se umfla mai tare decat in mod normal din cauza sangelui care este dus catre ele. De aceea incaltamintea se alege spre finalul zilei sau dupa ceva efort, cand talpile au volumul marit.)

3. Felul in care calci pe picior (pronatie normala, sub-pronatie, supra-pronatie)
Pentru pronatia normala, in momentul impactului cu solul, partea exterioara a calcaiului face prima contact cu pamantul. In desfasurare, piciorul se "ruleaza" in interior cu aproximativ cinci procente si vine in contact cu pamantul. La sfarsitul ciclului, impingi in mod egal cu partea din fata a piciorului. Daca ai o pronatie normala, poti purta orice incaltaminte sport pe care o gasesti in magazin. In cazul sub-pronatiei forta impactului este concentrata pe o suprafata foarte mica a piciorului, pe partea exterioara. In cazul supra-pronatiei, piciorul se ruleaza inspre interior mai mult decat idealul de cinci procente. Pentru a-ti da seama foarte usor ce fel de pronatie aveti, analizati talpa unei perechi de adidasi mai vechi.)

4. Materialul din care sunt confectionati
Incaltamintea sport poate sa fie din piele, panza - important este sa o adaptezi tipului de activitate si sa nu o consideri multi-tasking, deoarece nu e. Apoi, trebuie sa te asiguri ca-ti lasa picioarele sa respire.

De unde iti poti cumpara incaltaminte pentru jogging?

1. Din magazinele sport specializate
Nu doar ca intr-un astfel de magazin ai de unde alege, dar si preturile sunt mai avantajoase. Mai tot timpul poti gasi oferte care mai de care mai avantajoase. Cum poti testa o pereche de adidasi in magazin? Foarte simplu: alergare pe loc pe varfuri sau calcai, mers sau alergare usoara prin magazin.

2. De pe site-urile specializate
In Romania, gasesti importante cele mai noi tehnologii in materie de incaltaminte pentru sport. In momentul de fata, trebuie sa incerci incaltamintea cu arcuri Spira.  Aceasta are mai multe beneficii decat incaltamintea cu talpa din spuma, gel, perne de aer.  Nu doar ca rezista mai mult in timp (sufera de o deformare plastica si nu elastica) si socurile sunt absorbite mult mai bine. 

3. Din magazinele online
Zappos.com ofera o selectie foarte mare de incaltaminte sport, nu doar pentru jogging, ci si pentru multe alte tipuri de activitati. Preturile sunt si ele pe toate buzunarele.

  • Cum iti alegi incaltamintea perfecta pentru jogging? Tips Tricks

related posts

Modifică setările cookies