Medicii din Suedia, despre lipsa de reacție a autorităților în criza Covid-19: „Ne conduc spre dezastru”


Suedia, singura țară din Europa care nu a luat măsuri drastice pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirus, este în centrul atenției unui întreg continent. Medicii din această țară s-au coalizat pentru a atrage atenția autorităților că greșesc.


Suedezii au azi mai multă încredere în instituțiile statului decât în medici. Însă, experții în boli infecțioase au atras atenția că Suedia se află într-un mare pericol din cauza măsurilor aproape inexistente de combatere a răspândirii Covid-19. Școlile și afacerile sunt încă deschise, iar oamenii circulă aproape fără restricții.

Peste 2.000 de medici și profesori din această țară au făcut front comun și au semnat o petiție în care cer autorităților să nu ignore pericolul reprezentat de infecția cu coronavirus. Printre ei se numără și preșdintele Fundației Nobel, profesorul Carl-Henrik Heldin, care le-a cerut guvernanților să ia măsuri asemănătoare celorlalte state din Europa.

La fel de categorică a fost și Cecilia Söderberg-Nauclér, cercetător în virusologie și biologie moleculară în cadrul Karolinska Institute.

Nu facem destule teste, nu urmărim, nu izolăm destui oameni – am lăsat virusul să circule liber. Ne conduc spre dezastru”, a spus aceasta, citată de The Guardian.

Citește și: Româncă din Suedia, despre Covid-19: „Măsurile de precauție sunt un pic cam relaxate”

Prof. Carl-Henrik Heldin (stânga) și cercetătoarea Cecilia Söderberg-Nauclér. FOTO: Getty/Facebook

De cealaltă parte, specialiștii care consiliază autoritățile guvernamentale sunt adepții răspândirii lente a virusului, fără restricții draconice.

În Suedia sunt acum 5.568 de cazuri de Covid-19 și 308 decese declarate. Luni, cifrele erau mult mai mici: 3.700 de cazuri și 110 decese.

Da, a fost o creștere, dar nu este traumatizant până acum. Desigur, vom intra într-o fază a epidemiei în care vom vedea mult mai multe cazuri în următoarele câteva săptămâni, mai multe persoane în secțiile de terapie intensivă, dar asta e la fel ca în orice altă țară. Nicăieri nu s-a putut încetini considerabil răspândirea”, a declarat Anders Tegnell, șeful serviciului epidemiologic al Agenției de Sănătate Publică din Suedia. 

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro

Vezi și VIDEO: 

related posts

Modifică setările cookies