Jurnal de călătorie: Parcul Național Cinque Terre


Cinque Terre este un parc național inclus în patrimoniul UNESCO în anul 1997, situat în provincia Liguria din nord-vestul Italiei. Principalele atracții ale acestui parc sunt 5 sate pescărești presărate de-a lungul Mării Mediterane. 


Ce este deosebit la aceste sate? Casele multicolore, așezate parcă unele peste altele, construite în pantă pe terenul stâncos al coastei. Aceste 5 sate, alături de peisajele de o frumusețe încântătoare pe care le poți descoperi de pe numeroasele trasee pietonale, atrag anual peste 2 milioane de turiști 

Citește și Jurnal de călătorie: Burano – Insula Curcubeu

Te invit să citești următorul articol, însoțit de câteva fotografii. Sper să te conving să vizitezi și tu această zonă.

Galerie foto mai jos!

De-a lungul secolelor, locuitorii acestei zone au construit cu atenție terase pentru a cultiva struguri și măsline pe terenul abrupt, chiar până la stâncile care privesc Marea Mediterană. Peisajele uluitoare ale porturilor aflate sub coasta sălbatică, împreună cu cetățile medievale dar și culorile vii ale caselor vă vor oferi o vacanță memorabilă.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DANI CIUCĂ (@danitraveljournal) on

Pentru a vizita cele 5 sate, puteți lua trenul din La Spezia. Distanțele între sate sunt mici. Trenul Cinque Terre Express, care merge înainte și înapoi între La Spezia și Levanto, are plecări la fiecare 30 de minute. 

Din La Spezia se ajunge în Riomaggiore în aproximativ 10 minute, următoarele sate fiind situate la mai puțin de 5 minute de mers cu trenul. Dacă intenționați să luați trenul mai multe zile consecutive, este mai bine să achiziționați cardul Cinque Terre.

Riomaggiore este cel mai sudic sat din Cinque Terre. A fost menționat pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Fondatorii satului s-au mutat de pe dealuri spre mare și au construit case cu 3-4 etaje pe teritoriul stâncos și abrupt. Casele au două intrări, una la față și una la spate, de obicei mai sus.

Clădirile au fost construite astfel nu numai din cauza dealurilor abrupte, dar și din motive de siguranță, pentru ca locuitorii să poată scăpa în caz de atacurile dușmanilor. Cea mai mare parte a satului Riomaggiore este situată într-o vale îngustă și abruptă, cu case colorate pe de o parte și de alta a drumului principal, presărat cu magazine și cafenele și avand un mic port în capătul acestuia. 

Manarola, al doilea sat venind dinspre La Spezia, este construit pe o stâncă înaltă la 70 de metri deasupra nivelului mării. Este unul dintre cele mai fermecătoare și romantice sate din Cinque Terre. 

Manarola poate fi cel mai vechi dintre orașele din Cinque Terre, piatra de temelie a bisericii San Lorenzo, datând din anul 1338. Manarola este plin de viață, cu o piață mică, dar foarte activă. Nu este neobișnuit să vezi barci trase pe străzile înguste sau chiar în piață pentru a le securiza în condiții de vreme rea. Vârful clopotniței bisericii, din punctul înalt al Manarola, servește ca punct de referință pentru navigatori. 

Pentru iubitorii de trasee în natură - de aici începe „Via dell’Amore” - „Love’s Trail”, un traseu ușor pe dealurile și podgoriile de deasupra localității, care leagă Manarola de Riomaggiore. Este unul din cele mai bune locuri pentru fotografii.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DANI CIUCĂ (@danitraveljournal) on

 

Cel mai mic sat din Cinque Terre este Corniglia. Spre deosebire de celelalte patru sate, Corniglia este singurul sat care nu are port maritim, fiind situat și la cea mai mare altitudine. Cand ajungeți în gara Corniglia, veți vedea că mai trebuie să urcați 382 de scări pentru a ajunge în centrul satului sau să luați un mic autobuz, așa cum am făcut-o eu (călătoria este inclusă în abonamentul de tren de 2 zile Cinque Terre Card).

 

Vernazza este al 4-lea sat și cel mai frumos în opinia mea. Aici se află singurul port adecvat al Cinque Terre. Un punct de vedere excelent asupra satului este de pe trasul care duce spre Monterosso (ultimul dintre cele 5 sate). Cei 3,5 km durează aproximativ 1,5 ore. Eu nu am avut ocazia să fac traseul, deoarece vremea era înnorată și ploioasă, dar dacă vremea este în regulă, aceasta este o experiență grozavă. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DANI CIUCĂ (@danitraveljournal) on

 

Castelul antic situat pe dealul cu vedere la sat este Castelul Doria. Din acest loc te poți bucura de o priveliște splendidă asupra coastei. Vernazza era deja un sat fortificat în anul 1080, datorită familiei Obertenghi, care a văzut importanța strategică a acestui loc. Acesta castel domină satul în partea de sud, cu un bastion impozant și un turn cilindric de bază pătrată, Belforte.

Vernazza este satul meu preferat deoarece are cele mai bune oportunități de fotografiere. Pe lângă priveliștile de sus, un alt mod de a vedea Vernazza este de la nivelul mării, de pe o mică potecă de beton construită lângă țărmul stâncos, foarte aproape de port.

Monterosso este ultimul și cel mai mare dintre cele cinci sate de coastă. Este singurul cu o plajă adecvată, cu nisip. Când am vizitat Cinque Terre vremea a fost înnorată și nu mi-am petrecut timp pe plajă, dar sunt sigur că, dacă veți vizita acest loc vara, v-ar plăcea să vă bucurați de câteva ore pe plaja din Monterosso al Mare.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să mă urmărești si pe Instagram, unde prezint și alte destinații ce pot să te inspire pentru următoarele tale călătorii!

Fotograf de călătorie, Dani este un fost corporatist, care a renunțat la jobul din vânzări după 18 ani, pentru a-și urmă cele două mari pasiuni: călătoriile și fotografia. A creat pe Instagram un jurnal foto al destinațiilor pe care le-a vizitat, jurnal organizat sub formă unor “capitole”. Călătorește lunar într-o nouă destinație, pe care o prezintă atât pe Instagram și Facebook, cât și pe blog prin articole dedicate.

FULLSCREEN
Jurnal de călătorie: Parcul Național Cinque Terre
  • /

related posts

Modifică setările cookies